За периода от януари 2017 година до септември 2020 година

...
За периода от януари 2017 година до септември 2020 година
Коментари Харесай

Българската държавна политика има негативно влияние върху икономиката

За интервала от януари 2017 година до септември 2020 година междинната работната заплата в България в частния бранш се покачва от 981 лв. до 1 373 лв., или забележителен растеж от 39.96%, написа в своя информация икономистът Никола Филипов. За същия интервал от време междинната брутна заплата в публичния бранш нараства с 44.16% от 1 019 лв. до 1 469 лв.. Това на първо четене може да наподобява, като незабравим триумф и може би в огромна степен в действителност е, само че дано погледнем факторите довели до този растеж.

Данните, които Филипов изнася, ясно демонстрират, че за последните четири години цената на труда в публичния бранш е по-висока от тази в частния бранш. Това е проблем, тъй като един бизнесмен постоянно ще може да оцени по-ефективно цената, която е податлив да заплати за услугите на някой служащ. Тоест, главен фактор за образуването на работната заплата е продуктивността на труда. Колкото по-висока е тя, толкоз по-високо възнаграждение би бил податлив да заплати предприемачът за услугите на индивида. Това е един натурален развой, който по органически метод усилва приходите на семействата, генерира стопански напредък и промотира икономическа успеваемост.

На диаметрално друга страна е процесът по образуване на цената на труда в публичния бранш. Там рядко се търси висока продуктивност на труда, а съществени фактори зад тези решения са на първо място политически. В последните няколко години видяхме забележителен растеж на заплатите в публичния бранш, като в браншове на сигурността, опазването на здравето, образованието и цялата администрация, като цяло. В това естествено няма нищо неприятно, само че единствено когато нарастването на заплащането на труда кореспондира в съразмерно нарастване в продуктивността на труда на бюрокрацията. Мисля, че всеки един жител самичък за себе си може задоволително добре да усети, дали има някакво усъвършенстване в услугите, които ни дава страната, с цел да заслужат сходно нарастване на заплатите си. Трендът на нарастване на заплатите в публичния бранш ще се ускори осезаемо през тази година, когато бъдат регистрирани заложените растежи на заплатите на Министерство на вътрешните работи, администрацията, учителите и лекарите. Това ще докара до в допълнение разширение на ножицата сред заплатите в него и частния бранш, който ще страда в изискванията на икономическата рецесия, уверен е икономистът.



Според Филипов, главният проблем в това, че заплатите в публичния бранш надвишават тези в частния е, че от ден на ден хора биха предпочели да търсят претовареност в държавната администрация, а не в продуктивния частен бранш, който заплаща заплатите на държавните чиновници. Тоест, ставаме очевидци на преливане на претовареност в непродуктивния публичен бранш от продуктивния частен бранш на стопанската система ни. Когато страната повишава заплатите в публичния бранш заради някакви политически аргументи, които нямат нищо общо с чисто стопански фактори, частният бранш е длъжен да усили цените на труда, с цел да резервира на работа своите служащи. Това, обаче в средносрочен аспект понижава конкурентоспособността на родната стопанска система, тъй като това нарастване в цената на труда не кореспондира със сходно нарастване в продуктивността на труда, на заетите в частния бранш.

Всичко това е един прелестен образец за това по какъв начин страната със своята регулаторна интервенция взема политически решения, които в дълготраен аспект могат да окажат отрицателно въздействие върху пазара на труда и оттова върху цялата ни стопанска система. Според мен даже тези политически решения за увеличение на заплатите в публичния бранш имат доста по-негативно въздействие върху стопанската система от административното нарастване на минималната работна заплата. Ръстът на МРЗ за 2017 – 2020 година е 32%, което e много по-скромен растеж от този в публичния бранш, е заключението на икономиста.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР