За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ

...
За периода от 2014 до 2018 г. у нас ОЛАФ
Коментари Харесай

94 нередности за 5 години засекли от ОЛАФ по европроекти у нас

За интервала от 2014 до 2018 година у нас ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности по финансирането на европроекти в България, без безусловно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 рекомендации. Тези случаи са били свързани със средства от " обичайните " източници за бюджета.

При структурните, капиталовите и земеделските фондове са били тествани 1072 случая, по които са били издадени 27 рекомендации. Това написа в показания във вторник отчет за активността на Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ). За нашата страна се показва още, че са били осъществени четири инспекции и са били издадени две рекомендации. Установено е, че в България аграрни сдружения, получавали в предишното средства от Европейски Съюз и достигнали границата на вероятното финансиране, са пробвали с машинация да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на видимо самостоятелни нови компании. Посочените сдружения, достигнали границата на опциите за приемането на аграрни помощи от Европейски Съюз, са се уголемявали с " самостоятелни " компании (неползвали до тогава европейско финансиране), с цел да изискат още средства.

" Независимите " компании са били основавани или преднамерено за задачата, или са съществували от по-рано, само че са били преструктурирани по този начин, че да не бъде ясна връзката им с дотогавашните получатели на средства от Европейски Съюз.

Често адресът по регистрация на старите получатели на средства и " самостоятелните " компании е бил еднакъв, открила инспекцията. Подобни измами освен повреждат финансовите ползи на Европейски Съюз, само че са в ущърб на честната конкуренция, позитивното развиване на земеделските сдружения и частното предприемачество, разяснява ОЛАФ. Уточнява се, че общото финансово отражение от тези случаи се равнява на 10 милиона евро. От 2012 до 2018 година българските управляващи са подхванали дейности по 13 случая, от които един е приключил с повдигането на обвиняване, а по девет случая не са били взети ограничения до момента. През предходната година ОЛАФ е получила три сигнала от българските управляващи и 45 сигнала от частни източници, се отбелязва в документа. Докладът сочи, че ОЛАФ е предложила на страните от Общността възобновяване на 371 милиона евро към бюджета на Европейски Съюз.

През предходната година в Европейски Съюз са били открити 219 нови следствия след осъществени 1259 предварителни оценки. Общо 167 следствия са били завършени с издаването на 256 рекомендации, демонстрират данните. Проверките са обхванали изразходването на средства от структурните фондове, активността на митниците и директните разноски от европейския бюджет. Сред най-честите нарушавания са открити опити за машинация с основаването на " подправени сдружения " за осъществяването на фиктивна активност, като на тази основа са отправяни претенции за европейско финансиране. В Европейски Съюз с абили открити измами в региона на земеделието и пране на пари от тези действия предз страни отвън Общността. По интернационалните схеми е постигано отбягване на данъчни отговорности, отбелязва ОЛАФ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР