За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда

...
За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда
Коментари Харесай

Над 31 000 безработни са регистрирани в извънредното положение

За интервала от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда са се записали 31 643, като единствено през вчерашния ден новите безработн и са 4777, от които 3327 са показали като причина за освобождението им пандемията.

7281 безработни са почнали работа по време на изключителното състояние . Само през вчерашния ден 683 души към този момент са наети.

Данните заяви на ексклузивен брифинг общественият министър Деница Сачева.

59 са заявките досега по програмата " 60/40 ". Очаква се до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде позволения, с цел да стартират заплащанията.

Общият брой на всички болнични 176 086 към дата 1 април 2020 г . Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с инструкции за ковид - 2702.
 56% от българите се тормозят да не останат без работа
56% от българите се тормозят да не останат без работа

80% от жителите са обезпокоени за това какво ще се случи с приходите им

Миналата седмица междинният брой на издадените болнични е варирал сред 300 - 350, то от началото на тази седмица този брой варира към този момент от 680 - 700 дневно.

Заявления за оценка на потребностите за персонални асистенти са подали 32 389 души, а издадените посоки са 31 365. Действащите контракти са 24 133.

По отношение на подадените заявки за обществени помощи към този момент повишаването е малко - единствено с 2000 души повече. Към момента 23 000 души получават обществени помощи в страната.

По Закона за фамилните помощи се подкрепят 410 685 души, а месечни помощи за деца до довеждане докрай на междинното обучение се дават на 344 801 души, Общият размер на сумите са сред 43 и 45 милиона лв. на месец.
 Близо 10 000 безработни от рецесията с ковид
Близо 10 000 безработни от рецесията с ковид

Сачева показа постановлението за мярката 60/40

Данните за натиска на обществената система не са застрашаващи, само че са динамични и се усилват, разяснява Деница Сачева и изясни, че точно поради това е поискана актуализация на държавния бюджет, с цел да се обезпечи ликвидност и страната да е готова за най-лошия сюжет.

" Готвим се за най-лошото, само че въпреки всичко чакаме най-хубавото ", добави Сачева.

Предстои също и даване на самостоятелни хранителни пакети на близо 40 хиляди души в потребност .

Деница Сачева уточни един нов проблем, който се демонстрира сега - появяването на до този миг невидими за обществената система хора - бездомни и просещи, които към този момент поради неналичието на поток от хора по улиците към този момент нямат издръжка. С БЧК се работи по стратегия, ориентирана към тях и към жители, които нямат персонални карти. За тях се плануват хранителни артикули.
 БЧК открива народен фонд за събиране на средства Обновена
БЧК открива народен фонд за събиране на средства

Близо 320 000 българи получават хранителни артикули

Очаква се през днешния ден МТСП да издаде и специфична заповед за безвредните условия на труд, които би трябвало да бъдат обезпечени от работодателите -пропускателен режим, отдалеченост, загради сред чиновниците, наложителна двукратна стерилизация на работното място, обезпечаване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и постоянно проветряване на пространствата.

Служители с грипоподобни признаци би трябвало да бъдат отстранявани от работа и пращани у дома, добави Сачева.



Струпванията на бюрата на труда са поради освобождение на служащи, а и се връщат се доста наши сънародници. По данни на Гранична полиция 110 000 души са се върнали в България от началото на изключителното състояние.

Почти всички услуги, които предлага МТСП с всички свои организации могат да бъдат подавани електронно и министър Сачева прикани да се употребява този път.

Електронен автограф в границите на април месец може да бъде публикуван гратис. Над 5 200 са позвъняванията на незабавния телефон на общественото министерство . Деница Сачева акцентира, че в моменти на рецесия е значимо да сме били почтени и честни към страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР