За периода от 1 януари 2016 г. до 1 януари

...
За периода от 1 януари 2016 г. до 1 януари
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: С 53% нарасна средната заплата в Софийския университет за 3 г.

За интервала от 1 януари 2016 година до 1 януари 2019 година междинната брутна работна заплата в Софийския университет " Св. Климент Охридски " се усили с 53% - от 1119 лева на 1713 лева Това сподели ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков в отчетния си отчет пред Общото заседание на висшето учебно заведение, като той е единственият претендент, който беше повдигнат за втори ректорски мандат, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че през 2015 година междинната брутна работна заплата в СУ е била 1119 лева, през 2016 година - 1163 лева, през 2017 година - 1586 лева, а през 2018 година междинната брутна работна заплата е била 1713 лева

Проф. Герджиков регистрира, че през първия му ректорски мандат е била увеличена и главната работна заплата в СУ. " В началото на мандата ми най-ниската съществена работна заплата в Софийския университет беше на асистентите, която през 2015 година беше 600 лева, а доближи 820 лева Основните заплати на професорите при започване на мандата ми бяха 960 лева, а в този момент са 1100 лева За доцентите главните заплати се усилиха от 840 лева на 980 лева, а за основните асистенти - от 720 лева на 850 лева ", добави той.
 
 БГНЕС

В резултат на покачването на дотацията за прехрана стана допустимо увеличението на трудовото заплащане както на преподавателите, по този начин и на чиновниците в СУ, заключи проф. Анастас Герджиков. -->

По отношение на материалната база на университета Герджиков разяснява, че са основани всевъзможни регистри, свързани с парцелите образователното заведение.

" Един от регистрите е за нуждите от поправки и в него, при започване на мандата ми, изчислихме, че единствено за най-спешните поправки са нужни 40 млн. лева Най-спешните поправки в СУ са свързани основно с покривите, тъй като в доста здания на Софийския университет покривите течаха и се основават проблеми, в това число и в Ректората ", сподели ректорът на СУ.

Проф. Герджиков е единственият претендент за ректор и неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от Факултета по типичен и нови филологии на СУ.

" Ремонтите, които извършихме, макар цялата спомагателна дотация, напълно не са за 40 млн. лева, а са за 13 млн. лева и нещо ", регистрира проф. Герджиков. В постройката на Ректората има доста проблеми и един от тях през всички тези години е за покрива, който всякога коства от ден на ден, като се приказва към този момент за 10 млн. лева, сподели ректорът. Той регистрира в отчета активността си за миналите четири години.

" Съзнавам, че и най-спешните поправки са три пъти повече от осъщественото, а тези, които не са толкоз незабавни, са несъмнено още два пъти по толкоз. Няма по какъв начин да създадем всичко, тъй като няма толкоз средства. Министерският съвет отпуска спомагателни средства за финансови разноски единствено за празник, тази процедура би трябвало да спре . И би трябвало да се усилят финансовите разноски за всички университети, тъй като това са здания, които са обществена държавна благосъстоятелност ", разяснява проф. Герджиков. Той увери, че ще направи всичко допустимо, с цел да се получават средства за финансови разноски всяка година, а не веднъж на пет или на 10 години.

Софийският университет има 18 образователни здания, 10 студентски общежития и 3 стола, учебно-научни бази и почивни станции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР