За периода от 01.07.2023 г. до 21.07.2023 г. на територията

...
За периода от 01.07.2023 г. до 21.07.2023 г. на територията
Коментари Харесай

От ДСП-Плевен за 20 дни са приети 6104 заявления за отпускане на целева помощ за отопление

За интервала от 01.07.2023 година до 21.07.2023 година на територията на област Плевен от Държавно стопанско предприятие са признати 6104 заявки – заявления за разпределяне на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 година, като най-вече са постъпилите заявления-декларации в ДСП-Плевен (с териториален обсег община Плевен и община Пордим) - 1971, като единствено за община Плевен признатите заявки – заявления са 1668. На последващо място е ДСП-Никопол (с териториален обсег община Никопол и община Гулянци) с признати 1042 заявления-декларации, следвани от ДСП-Червен бряг (с териториален обсег община Червен бряг) с признати 901-заявления-декларации.

Към момента са издадени 439 заповеди за разпределяне на помощта и 18 за отвод, останалите заявления-декларации са в развой на обработка.

От началото на месец юли Агенцията за обществено подкрепяне, посредством своите териториални поделения стартира да приема заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление за идния зимен сезон.

Заявленията могат да се подават до 31 октомври 2023 година на място в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП), посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща, по електронен път с дипломиран електронен автограф и по електронен път по реда на Закона за електронното ръководство – посредством системата за несъмнено електронно връчване.

Информация за контактите за връзка с Държавно стопанско предприятие в страната може да се откри на електронната страница на Агенцията за обществено подкрепяне.

Заявление-декларация може да получите от Държавно стопанско предприятие или да изтеглите от електронената страница.

Целевата помощ се отпуска за интервал от пет месеца – от 1 ноември 2023 година до 31 март 2024 година

Със заповед на министъра на труда и обществената политика от 05.07.2023 година (обн. Дъждовни води бр. 58 от 07.07.2023 г.) е избран месечният размер на целевата помощ за отопление - 109,39 лева месечно или 546,95 лева за целия интервал. Размерът на пенсиите, избрани след 1.07.2008 година, се понижава с коефициент 2,858.

За да не се допусне отпадане от подкрепяне, министърът на труда и обществената политика издаде заповед за установяване на корекционият коефициент, с помощта на който при преценка на достъпа до поддръжка приходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Право на целева помощ за отопление имат лица и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избран диференциран приход за отопление.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст наложително би трябвало да са регистрирани в дирекциите „ Бюро по труда “ минимум 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования.

Целевата помощ за отопление се отпуска, в случай че лицата или фамилиите дават отговор на следните спомагателни условия:

- населяваното от тях лично жилище да е единствено;

- да не реализират активност като еднолични търговци и да нямат присъединяване в капитала на комерсиално дружество;

- да нямат вземания, приходи от движимо или недвижимо имущество, влогове, дялови участия и скъпи бумаги, чиято обща стойност за обособеното лице или за всеки един от членовете на фамилията да надвишава линията на беднотия за съответната година (за 2023 година - 504,00 лева.), като се изключи боновете или акциите от всеобщата приватизация;

- да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против обвързване за прехрана и/или гледане; това условие не се ползва в случаите, когато поелите отговорности за прехрана и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски парцел и/или идеални елементи от тях против възнаграждение или посредством даряване през последните 2 години, като общата стойност на покупко-продажбите не би трябвало да надвишава 3 628,80 лева (24-кратния размер на основата за подкрепяне, която за 2023 година е в размер на 151,20 лева.).

В период до 20 дни от подаването на заявлението-декларация обществен служащ прави обществена анкета и изготвя обществен отчет, а в 7-дневен период от правенето му шефът на Държавно стопанско предприятие или упълномощено от него лице издава заповед за разпределяне или отвод за разпределяне на помощта.

Целевата помощ за отопление се дава, както следва:

При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларирания метод на погашение.

При отопление с твърдо гориво:

- В пари на правоимащото лице или семейство, съгласно декларирания метод на погашение

- На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при категорично отразено в заявлението-декларация предпочитание от страна на лицето или фамилията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР