За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели

...
За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели
Коментари Харесай

Обещание: Ще има 100 държавни бензиностанции до пролетта

За интервала на пандемията борсовите цени на нефт са намалели фрапантно. Същевременно в същия интервал при търговията на дребно огромните вериги поддържат цена на дизела приблизително с към 30 ст. над междинната цена и към 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е сходна. Това съобщи на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов. Поводът бе изключително съвещание на държавното управление за основаването на Държавна петролна компания със съответни  държавни бензиностанции.
Според Горанов жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в другите квартали на столицата.
" Не е загадка, че тематиката с цената на горивата на дребно е коментирана с години и е била предизвикателство пред обществото. Многократно сме коментирали, че има и отклонения от упованията на хората. Когато интернационалните цени на петрола се трансформират с избран %, не същото се вижда при цената на горивата на дребно в България. В поддръжка на тази констатация мога да ви напомня, че са се провеждали и доста митинги. Многократно е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, неведнъж са осъществявани разбори, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В интервал на рецесия все по-остро се виждат някои диспропорции, които нямат обективно пояснение ", съобщи Горанов.
" Изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси може да бъде систематизирано по следния метод. Тези хранилища са благосъстоятелност на 6 стопански субекти ", изясни министърът. Така се е породила концепцията Държавния запас да се трансферира на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.
" Ако притежател на бензиностанция у нас желае да продава, той има две варианти - да внесе от чужбина посредством отсрочено заплащане на данък. При това изискване той би трябвало да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има единствено една алтернатива - да си купи горивото непосредствено от Гърция с заплатен данък ", изясни Горанов. Той добави, че Комисия за защита на конкуренцията неведнъж е алармирала страната за този проблем.
" Смятаме, че в случай че държавните бензиностанции ценообразуват рационално, ще дават цена, сходна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в огромните обитаеми места и тук-там, където липсва предложение на качествени горива, а също и по автомагистралите и първокласните пътища " изясни министърът. До пролетта би трябвало да бъдат построени към 100 обекта.
" Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни хранилища и обезпечаването на конкурентна среда. Четейки анализите и отчетите на Комисията, оставаме с усещането, че всичко е наред, само че наподобява, че не е по този начин ", добави той.
" Държавата реализира цялата държавна власт по отношение на всички регулаторни действия. Регулацията на страната по отношение на горивата се свежда до установяване на акцизите и ДДС-то. Държавата, посредством свои предприятия, може да работи и като търговец. Важното е да работи като другите търговци ", акцентира Горанов. 
" Не считаме, че построяването на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси лично финансиране ", сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов.
Според него главен приоритет сега е построяването на данъчни хранилища, защото това ще даде опция на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и надлежно да дават по-качествена услуга на крайния консуматор.
Припомняме, че в петък Министерството на финансите предложи основаването на държавно дружество " Държавна петролна компания " към министъра на стопанската система, която да извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули. Така ще се усъвършенства ръководството на наложителните запаси и ще се подсигурява постигането им и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство.
" С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отхвърлят съхранението на горива на други инвеститори. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори ". Същия ден Петър Славов разяснява пред Actualno.com, че точно равнопоставеният достъп до хранилища за горива е главен проблем и като народен представител той и Мартин Димитров са се борили тъкмо за това – тъй като неналичието на равнопоставен достъп се отразява на конкуренцията т.е. на крайните цени.
„ С оглед възстановяване на конкуренцията на пазара и обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса, като спомагателна активност, компанията ще построи в идната една година бензиностанции на територията на цялата страна в обитаемоте места и на главните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще обезпечават опция за зареждане и на електрически автомобили, в подтекста на тактиката за нисковъглеродна стопанска система и запазване на околната среда ”, се споделяше в прессъобщението.  Буквално минути откакто излезе то, водачът на " Воля " Веселин Марешки, който държи веригата бензиностанции VM Petroleum, изиска " Воля " да управлява плана по създаване на държавната верига бензиностанции. Марешки от дълго време прокламира концепцията, като я вижда като котва против монопола на пазара за горива. Въпросът в тази ситуация обаче е в спора на ползи – откакто имаш частен бизнес с горива, би трябвало ли ти да ръководиш и държавен бизнес план?
Вижте още:
Удари ли страната дефинитивно по " Лукойл " с решение да прави Държавна петролна компания?
Веселин Марешки: Президентът не посмя да разяснява цените на горивата
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР