За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и

...
За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и
Коментари Харесай

Горанов: Общините масово са с излишък


За интервала на рецесията, подбудена от епидемията от ковид, и приходите, и разноските на българските общини понижават фрапантно. Въпреки спадовете, обаче, множеството общини завършват интервала на рецесията с остатъци в бюджетите си, по тази причина не се нуждаят от държавно подкрепяне. Това заяви министърът на Владислав Горанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Значителен спад се следи в приходите на общините, като към 30 април в съпоставяне със същия интервал на миналата година средствата, събрани от налога върху недвижимите парцели, са по-малко със 75.7 милиона лева; с 42.2% милиона по-малко са парите, събрани от налога върху транспортните средства, а неплащането на таксата за битови боклуци е спаднало с 95.4 милиона лв. на годишна база, оповестява още министърът на финансите. Горанов отбелязва, че с приемането на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, срокът за прилагане на 5% отстъпка при предварително заплащане на налозите за недвижими парцели и транспортни средства, която важи до края на април, бе продължен до края на юни. Срокът за заплащане на таксата за битови боклуци също бе продължен до края на юни.

Това е изместило обичайния мощен месец за събиране на средства в общинските бюджети – април, към юни, като се чака в края на юни неналичията в общинските бюджети да бъдат обезщетени с заплащането на налозите.

Намаляват и разноските на общините по време на изключителното състояние, регистрира още министърът на финансите. Към 30 април в съпоставяне със същия интервал на миналата година спадът е с 68 милиона лв., като 17 милиона лв. от тях са за издръжката на такива действия. Същевременно, към същия интервал се регистрира понижение на просрочените отговорности по общинските бюджети спрямо края на 2019 година с 27,2 млн. лева, в това число понижение с 26,4 млн. лева в локални действия.

Така макар маркираните спадове на приходите и разноските към 30 април, за същия интервал общините завършват с позитивно бюджетно салдо (излишък) в размер на 338,7 млн. лева, в това число 115,4 млн. лева остатък в локални действия и 223,2 млн. лева остатък в делегираните от страната действия и дофинансирането им. Извън посочения остатък, който е единствено за първите четири месеца на актуалната година, общините завършиха с наличия от 991,4 млн. лева бюджетната 2019 година

Поради всички тези планове Министерството на финансите счита, че няма учредения за даване на финансови обезщетения за общинските бюджети от страната, добавя финансовият министър Владислав Горанов. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР