За периода 2019-2021 г. се предвижда увеличение на средствата за

...
За периода 2019-2021 г. се предвижда увеличение на средствата за
Коментари Харесай

Стартовата учителска заплата се вдига от 760 на 920 лв. от 2019 г.

За интервала 2019-2021 година се планува нарастване на средствата за прехрана на дейностите по образование и образование на децата и учениците годишно с спомагателни 330,0 млн. лева С тези средства е планувано нарастване на възнагражденията на педагогическите експерти приблизително с 20 на 100 за 2019 година През 2021 година ще бъде реализирано удвояване на средствата за хонорари на учителите по отношение на 2017 година
Една от задачите е да се привлекат младежи към специалността. Сега те са едвам 8 % от общия брой на педагогическите експерти, а през идващите 8 години следва да се пенсионират към 40 000 български учители. Това се показва в обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година за политиките в образованието и науката.
С плануваните средства ще бъде осъществена политиката по приходите в системата, като стартовата заплата за преподавател ще бъде увеличена от 760 лв. на 920 лв. през 2019 година Като част от политиката по приходите на педагогическите експерти за интервала 2019-2021 година се планува да се резервира механизмът за даването на спомагателни средства за работа с деца и възпитаници от уязвими групи.
През 2018 година над 900 учебни заведения и към 400 детски градини получават средства по механизма, като те могат да се употребяват за спомагателни хонорари на учителите, както и за заплащането на посредници и други експерти. За 2019 година се планува в този механизъм да бъдат включени всички възпитаници, а освен тези до седми клас, като за тази цел общо по механизма са планувани 30,0 млн. лева или с 8,0 млн. лева повече от 2018 година
За 2019 година за превоз на деца и възпитаници, и за поддръжка на учебни рейсове, са планувани 43,2 млн. лева - с 4,3 млн. лева повече от 2018 година
Като част от ограниченията за разширение на професионалното обучение за интервала 2019-2021 година е и включването на повече възпитаници в дуалната форма на образование. За образователната 2018/2019 година паралелките са над 110 с към 2800 възпитаници, а работодателите са към 200. За 2019 година ще бъде продължено спомагателното финансиране на предпочитани посоки и предпазени специалности и специалности с предстоящ дефицит на експерти. За образователната 2018/2019 година са образувани 27 паралелки със предпазени специалности и 65 паралелки за специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда. Предвидени са спомагателни 9,8 млн. лева за въвеждането на допълващ стандарт в размер на 2 % от главния стандарт за възпитаник в гимназиален стадий на образование. Целта е да се реализира по-справедливо систематизиране на средствата по новия модел на финансиране, защото за образованието на учениците в гимназиалния стадий, поради по-разширения образователен проект, има спомагателни разноски.
Ще има и средства за подкрепяне на равния достъп и поддръжка за личностно развиване. За 2019 година за обезпечаването на превоз на деца и възпитаници, в това число за поддръжка на учебните рейсове, са планувани 43,2 млн. лева или с 4,3 млн. лева повече от 2018 година През последните години има наклонност за увеличение на пътуващите деца и възпитаници, като за образователната 2017/2018 година те са били 88 282. От началото на 2018 година от държавния бюджет се покриват транспортните разноски и на учениците, които се образоват за придобиване на професионална подготовка, до най-близкото учебно заведение, учащо в определената специалност.
За 2019 година е планувано със средства от държавния бюджет в размер на 25,1 млн. лева да бъдат финансирани заниманията по ползи на към 700 000 възпитаници, които до 2018 година се финансираха със средства от Европейския съюз. Чрез заниманията по ползи се поддържа развиването на основните компетентности на учениците в региона на математиката, информатиката, естествените науки и технологиите, и се подкрепя професионалното им насочване.
Предвидено е да бъдат увеличени и средствата за подкрепяне на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас с 8,0 млн. лева за 2019 година по отношение на 2018 година С тази мярка се цели възстановяване на качеството на предоставяните закуски на децата и учениците.
Предвидени са и спомагателни 1,6 млн. лева за стипендии на учениците от професионалните учебни заведения и в паралелки, учащи се в дуална форма на образование и на тези, учащи се в предпазените от страната специалности и в специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда. Мярката е в сходство с политиката за поощряване на образованието за придобиване на специалност в гимназиален стадий на образованието.
В резултат от основания Механизъм за взаимна работа на институциите по обсег и включване в просветителната система на децата и учениците в наложителната предучилищна и учебна възраст са върнати назад или записани за първи път в просветителната система общо 23 898 деца и възпитаници.
За 2019 година фокусът ще бъде подложен върху детето или ученика и слагането му в центъра на процеса за понижаване на новоотпадналите възпитаници.
Предвидени са и средства за развиване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване. В резултат на компенсирането на разноските за превоз и/или наем на педагогическите експерти от местоживеенето до местоработата са обезпечени квалифицирани експерти в 783 детски градини и учебни заведения. Пътуващите до друго обитаемо място учители са 15 500, а от заплащането на наем се възползват 67 учители.
Предвидено е да се усилят средствата за стипендии за просветителни резултати, които се дават на учебните заведения въз основата на постигнатите и непокътнати резултати от националните външни оценения на учениците на 3,0 млн. лева През 2019 година се чака да стартира активността на Националния инспекторат по образованието за цялостната самостоятелна експертна оценка на качеството на образованието. Инспекциите, които Националният инспекторат по обучение следва да извърши през идващия петгодишен интервал, са над 4300.
Предвиждат се и разноски за осъществяване на национални ограничения и действия, като за 2019 година предпочитано е планувано да бъдат финансирани ограничения за понижаване на каузи на прибързано напусналите просветителната система, за обезпечаването на модерна просветителна среда и достъп до осведомителни технологии, за повишение квалификацията на педагогическите експерти и за образованието на българите в чужбина. Конкретните ограничения и действия за 2019 година ще бъдат избрани с акт на Министерския съвет, а общият размер на средствата за интервала 2019-2021 година е към 90,0 млн. лева
Ясно изразената наклонност за застаряване на учителите образува нуждата от забележителен финансов запас за погашение на компенсациите на педагогическите експерти при пенсионирането им. Прогнозата е за 2018 година и за 2019 година броят на лицата, възползвали се от правото си на пенсиониране, да бъде към 4400 индивида годишно.
За интервала 2019-2021 година ще бъде непокътната финансовата поддръжка, с която българската страна спомага за запазване на националното съзнание, културата и традициите, за проучването на българския език и литература, историята и географията на България на към 29,2 хиляди деца, възпитаници и кандидат-студенти от българските общности в чужбина. Те се образоват в 362 училища-школи и клубове.
МОН приготвя три плана за утвърждение от Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", които ще се извършват от 2019 година
Министерството на образованието и науката приготвя три плана, които се чака да бъдат утвърдени по Оперативната стратегия "Наука и обучение за образован напредък " и да стартират да се извършват от началото на 2019 година
Първият план е за превъзмогване на просветителните компликации в учебно заведение. Допълнителните образования по плана целят да поддържат всеки нуждаещ се възпитаник, с цел да бъде обезщетено неговото закъснение.
Вторият план е за в допълнение образование по български език в детските градини на децата, чийто майчин език не е българският.
Третият план ще бъде за цифровите умения. Първата активност по плана ще е за основаването на така наречен отворен учебен облак, до който ще има свободен достъп и в него ще има безвъзмездни електронни уроци. Чрез втората активност ще се образоват учители за преподаване на цифрови умения на учениците, а третата активност ще е за въвеждането на компютърно моделиране в учебно заведение - от трети клас.
В обновената бюджетна прогноза се показва, че ще продължи политиката за еднакъв достъп до качествено висше обучение и за развиване на научния капацитет. За 2019 година са планувани спомагателни 39 млн. лева за прехрана на образованието на студентите и докторантите. В сходство със Закона за висшето обучение годишно се усилват средствата за прехрана на образованието, образувани въз основа на комплексната оценка на качеството на образованието. От въвеждането на този модел на финансиране на висшето обучение през 2011 година, относителният дял на средствата за прехрана на образованието, образуван вследствие на оценка на качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, нараства от 2,28 % през 2011 година на 55,46 % през 2019 година
За образователната 2018/2019 година е въведен нов механизъм за определянето на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения въз основата на сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. "Средно приравненият брой учащи за бюджет 2019 година е 150 179 при 153 495 за 2018 година, или понижението е с 3316 приблизително приравнен брой учащи ", се показва в прогнозата.
За запазването на специалности във висшите учебни заведения, които са с разпознат предстоящ дефицит на пазара на труда и за повишение на интереса към тях, се планува освобождението от възнаграждение на такси за образованието на студентите. За тази мярка са планувани 2,0 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката. Предвидени са и спомагателни 2,0 млн. лева за увеличение на стипендиите на студентите, включително и за стипендиите на студентите от историческите български диаспори в чужбина, признати за образование в български държавни висши учебни заведения.
За интервала 2019-2021 година са обезпечени 3,0 млн. лева годишно за спомагателни стипендии на докторантите, които ще бъдат предоставяни, според признатия през 2018 година диференциран метод съгласно интензивността на научната активност.
За 2019 година се планува запазването на общия размер на държавната гаранция за новоотпуснати заеми в размер на 50,0 млн. лева Кредитирането на студенти и докторанти, като част от студентското подкрепяне, дава опция за повишение на образованието на младежи, които нямат опция да обезпечат сами средства за такси за образование и средства за прехрана на образованието си. От започването на програмата от 1 септември 2010 година досега контрактуваните заеми са общо 20 031 в общ размер от 132,4 млн. лева
През 2019 година напъните по програмата "Еразъм+ " ще бъдат ориентирани към разширение на финансирането на новаторски планове, проучването на непознати езици и към взаимното признание на дипломи в границите на Европейски Съюз. От началото на 2014 година по програмата са финансирани над 140 плана за подвижност на български учебни заведения и детски градини, както и над 440 български учебни заведения и детски градини са били сътрудници в европейски планове за съдействие.
Визията за развиването на науката в България за интервала 2019-2021 година се свързва с повишение на качеството и интернационалната известност на научноизследователската и иновационната активност. Акцентът се слага върху финансирането на научни проучвания в предпочитани и конкурентни области за решаването на значими публично значими провокации, подпомагането на млади учени и реализирането на взаимни научни проучвания с български учени в чужбина и с привличането на водещи учени от чужбина. Средствата ще се разпределят сред научните звена и колективи въз основа на оценка на научната им активност и резултатите от нея посредством механизъм за диференциран растеж на средствата. Важен тласък за поддържане на високо научно равнище на откривателите е въвеждането на диференцираното възнаграждение, обвързано с постигнатите научни резултати.
От 2019 година се плануват промени в институционалното финансиране на двете най-големи научни организации у нас - Българската академия на науките и Селскостопанската академия. С плануваните законодателни промени в Закона за Българска академия на науките се планува финансиране по цели и стратегии, както и целевото ориентиране на изследователската активност към национално предоставени задания, свързани с развиването на страната. Продължава осъществяването и на утвърдените през 2018 година 12 национални научни стратегии с финансиране на научни действия с евентуално висока социална възвръщаемост в региона на превоза, околната среда, енергетиката, опазването на здравето, културно-историческото завещание.
Програмите са на правилото на финансиране на един план, създаден взаимно от институции, водещи в съответната област.
За интервала 2019-2021 година ще продължи да се извършва и политиката за развиване на научния капацитет, като за 2019 година са планувани 23,0 млн. лева за финансиране на идващия стадий на осъществяване на обектите, включени в Националната пътна карта за научната инфраструктура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР