За периода 2014-2020 г. за развитието на иновациите съгласно Иновационна

...
За периода 2014-2020 г. за развитието на иновациите съгласно Иновационна
Коментари Харесай

Скоро може да излезем от групата на “скромните иноватори”

За интервала 2014-2020 година за развиването на нововъведенията според Иновационна тактика за умна специализация са планувани 1415.6 млн. евро в 4 предпочитани области, в които България разполага с стопански, теоретичен и механически потенциал за умна специализация. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на събитие, обвързвано с план "Подкрепа за растежа и ръководството в районите, чието развиване изостава “, проведено от Министерството на стопанската система с поддръжката на Съвместния Изследователски Център (JRC) към Европейска комисия.

По думите на икономическия заместник-министър потенциалът за нововъведения на българските компании се е подобрил след присъединението на България към Европейски Съюз, само че все пак МСП срещат редица трудности да станат новаторски. В тази връзка той посочи, че съществена цел в политиката на Министерството на стопанската система, е, да сътвори модели за превъзмогването на тези спънки, като се даде опция на повече компании да станат иноватори и да са по-активно ангажирани в създаването на нови артикули и процеси.

Борисов акцентира, че България гладко доближава главната стратегическа цел на ИСИС до 2020 година, а точно да премине от групата на “скромните иноватори” в групата на “умерените иноватори”, като към края на 2017 година страната ни е достигнала иновационно показване от 48% от междинното за Европейски Съюз, при 40% през 2014 година „ В момента има неравномерно развиване на българските региони, като преобладаваща роля има Югозападният регион, в който попада столицата София. Приносът на Югозападния регион в националния Брутният вътрешен продукт (41,5%) е съвсем подравнен с приноса на останалите пет региона, взети дружно “, разясни той. И добави, че устойчивото развиване на иновационната екосистема в страната изисква старания и изследвания на нови форми на екосистеми във всяка от шестте ни района.

На срещата бе показана концепцията за многостепенно ръководство на ИСИС от госпожа Елиса Геруси, представител на (JRC) към Европейска комисия. Бе изработен и разбор за ролята на другите форми на иновационни екосистеми в Европейски Съюз, показан от господин Руслан Стефанов от фондация “ПИК”. Бяха прегледани още и три разнообразни модела на ръководство, показани от господин Бернардини, представител на район Фрули-Венеция-Гулия, Италия, господин Панджер от Словения и госпожа Кастро, представител на район Естрамадура, Испания. Те срещнаха участниците в полемиката със структурите и дейностите, свързани с ръководството на Стратегиите за умна специализация и методите, по които ангажират локалните заинтригувани страни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР