За периода 2014-2019 г. земеделските производители в област Сливен са

...
За периода 2014-2019 г. земеделските производители в област Сливен са
Коментари Харесай

Близо 500 млн. лв. е финансовата подкрепа за земеделците в област Сливен

За интервала 2014-2019 година земеделските производители в област Сливен са получили финансова поддръжка с европейски и национални средства в размер на 474.8 млн. лева, което съставлява близо 3.2% от цялото подкрепяне в страната. По думите й, селското стопанство в района има доста по-високо въздействие в стопанската система на региона, в сравнение с в народен проект. За последните пет години се регистрира 5% растеж на обработваемата земя. Вследствие на политиките за подкрепяне, има общо 9% растеж на площите със зеленчуци, а с 24% е повишаването при трайните насаждения. С към 23% са се нараснали площите със слънчоглед. В региона се намират 48% от декларираните общо за страната площи с праскови и нектарни, 9.4% от декларираните площи с череши и над 7% от тези с винени лозя.

По отношение на отглеждането на животни, най-значимо за Сливенска област е говедовъдството. През 2018 година тук се отглеждат близо 6% от всички говеда в страната и региона е на второ място по произвеждане на краве мляко. В Сливенско се отглеждат 5% от животните в страната. За сегашния интервал има 15% растеж на овцете и 56% растеж на козите. За същия интервал производството на козе мляко в региона се усилва съвсем двойно, при овчето мляко - с 11 %. При биволите 5% от популацията в страната са на територията на област Сливен. Като цяло се регистрира растеж от 72% в броя животни от тази категория и растеж в производството биволското мляко.

Област Сливен заема повърхност от 3544 кв. км и има население към 197 473 души. Областният град се намира на 108 км от Бургас - най-голямото комерсиално пристанище в България, където е и най-близкото летище, и на 195 км от Варна - второто по величина пристанище. От столицата София дистанцията е 288 километра. На територията на региона земеделските земи заемат 52%, а горските площи - 40 %.

Производство на хранителни артикули и питиета е вторият по значение бранш в Сливенска област. Той има мощни позиции във винопроизводството, в млекопреработката, в производството на месо и месни артикули, на плодови и зеленчукови консерви. Основно място в развиването на бранша има и производството на плодови и зеленчукови консерви, които се осъществят на пазарите на Европа, Съединени американски щати и Оперативно-наблюдателно дело. В Сливен се намират и едни от най-големите предприятия за преправка и пакетиране на ядки.

Плодородните почви и мекият климат в област Сливен оферират необятни благоприятни условия за развиване на земеделието в района. Земеделските земи заемат 1.827 млн. дка или 51.5% от територията на региона, от които 257 хиляди дка с благоприятни условия за напояване. За развиването на селското стопанство стратегическо значение има бранш растениевъдство. Той обезпечава производството на артикули, нужни за изхранване на популацията и съществени първични материали за преработвателните предприятия и продуктивното отглеждане на животни. Над половината от обработваемата земя в региона най-вече в общините Сливен и Нова Загора се употребява за развъждане на зърнени култури. Почвено-климатичните условия в долината на река Тунджа на територията на Сливенска област са най-благоприятните в страната за развъждането на прасковената просвета, заради което тя заема най-големи площи. Приоритетен бранш за региона е развиването на лозарството.

Животновъдството е втори главен подотрасъл на селското стопанство в региона. Доброто фуражно произвеждане в полската част на региона - общините Нова Загора и Сливен, основава удобни условия за развиване на говедовъдството и свиневъдството. Наличието на ливади и пасища в планинската и полупланинската част - общините Котел и Твърдица, подкрепят развиването на овцевъдството и месодайното говедовъдство.

Добри обичаи съществуват и в региона на пчеларството. Националната стратегия по пчеларство за интервала 2020-2022 година е с общ бюджет от 19.2 млн. лв., от които 50 на 100 са обезпечени от Европейски Съюз и 50% - от националния бюджет. За 2020 година финансовият запас е 6 399 307 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР