За периода 2012г.-2017г. най-голяма неустойка е изплатена по договора за

...
За периода 2012г.-2017г. най-голяма неустойка е изплатена по договора за
Коментари Харесай

За пет години пътната агенция е получила само 1 млн.лв неустойки

За интервала 2012г.-2017г. най-голяма наказателна клауза е изплатена по контракта за Северната скоростна дъга.

© Мария Съботинова Още по тематиката
След отхвърли на " Джи Пи ": кой ще строи тунел " Железница "

Единият вид е ГБС, само че ориста на публичната поръчка и на цялата автомагистрала " Струма " към този момент е неразбираема
15 окт 2018
Пътната организация предложения адвокати да я съветват за тол системата

В процедурата по директно договаряне има три определени адвокатски фирми, които могат да подадат предложения
14 окт 2018
Нов опит за ремонт на пътя Ботевград - Мездра

АПИ рестартира провалената през лятото поръчка за 215 млн. лева Чака се и още един търг за 147 млн. лева
14 окт 2018
" ПСТ груп " се контракти да строи 1.4 км от автомагистрала " Струма " за 18 млн. лева

Отсечката е след тунел " Железница ", а за самото оборудване и пътя до него още няма сключване, само че определените са " Джи Пи груп " и ГБС
9 окт 2018 Малко над 1 млн.лв. са изплатените неустойки по контракти на Агенция " Пътна инфраструктура " с фирми-изпълнители на публични поръчки сред 2012г. и 2017г.. Това излиза наяве от отговори на пътната организация, получени по Закона за достъп до социална информация.

За тези пет години пътната организация е поискала неустойки по 10 контракта, само че действително са изплатени средства по седем от тях.

За съпоставяне, по данни на " Капитал " АПИ е сключила сред 2007г. и 2017г. контракти за над 3.3 милиарда лева, а по груби сметки единствено в интервала сред 2012г. и 2017г. организацията е сключила контракти за почти 1.12 милиарда лева (данните не се включват договорите за пътно поддържане и за интервала 2016 /2017г. има поръчки, които се апелират, т.е. няма подписани договори).

Това значи, че неустойките за този петгодишен интервал възлизат на нищожните 0.09% от цената на подписаните контракти. В един от случаите даже тече обжалване, тъй че сигурната сума, изплатена от неустойки, е 843 хил.лв.

Въпреки, че данните не регистрират гаранционното покриване на дефекти по пътищата, тези отговори показват, че макар големите суми, които се раздават за строителство и поддръжка на пътища и макар очевидните дефекти по доста от плановете, действително строителните компании не заплащат съвсем нищо под формата на неустойки по договорите.

И една санкция за " Водстрой "

Най-голямата наказателна клауза е от обединяване с присъединяване на " Водстрой 98 " (с ново име " ВДХ " ) и " Хидрострой " и е на стойност малко над 329 хил.лв. за строителството на Северната дъга. По времето на възлагането на поръчката, която беше първият огромен строителен план на " Водстрой ", компанията още се смяташе за близка до Делян Пеевски. Няколко години по-късно - през 2016г., когато беше пусната Тангентата, Велико Желев, притежател на " Хидрострой ", купи " Водстрой ". По тангентата течаха и гаранционни ремонти, по-малко от три години след стартирането й, а построяването й струваше 180 млн. лева

Договорите, които АПИ е развалила с реализатори, пък са общо 10, като половината са поради аргументи на възложителя, Три от прекратените са поради несъблюдение на обвързване по контракта, а два са поради обстоятелството, че изпълнителите са изпаднали в неплатежоспособност.
Почти наказателна клауза

Неустойката, която се апелира, е за 236 хил.лв. от отбединение с участници " Пътстрой " и " Инжстройинженеринг " по контракт за пътя сред Смолян и Стойките.

През 2012г. АПИ приключва контракта си с обединяването, което е било изпълнило 7.4% строителството от започването му през август 2011г. Прекратяването е обжалвано пред Арбитражния съд при БТПП.

" Пътстрой " е благосъстоятелност на Сашо Желязков и неговото сдружение " Интегрални планове ". " Инжстройинженеринг " пък е благосъстоятелност на сдружението " Стили роуд ", което пък е на Пламен Стилянов. Според следствие на " 24 часа " от 2010г. той е бил непосредствен до Велико Желев.
Без изясненост за броя рискове

Освен това от отговорите на пътната организация излиза наяве, че ведомството няма информация по отношение на броя наставления, които са получени от службите за надзор на придвижването при вътрешното и транспортното министерство за реорганизация или ремонт на пътища заради това, че основават заплаха за придвижването.

От АПИ изясняват, че сигналите се подават към регионалните пътни ръководства и по-късно, според от кое място идват парите за ремонта, се подхващат дейности " за премахване на установените проблеми ".

Така пътната организация няма съответни данни за това какъв брой време са отнемали дейностите по тези наставления, нито въобще какъв брой са били осъществени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР