За периода 2008-2017 година производителите на алкохолни напитки у нас

...
За периода 2008-2017 година производителите на алкохолни напитки у нас
Коментари Харесай

Бранимир Ботев: Ако се посегне на ракията на българина, ще се взриви общественото мнение

" За интервала 2008-2017 година производителите на алкохолни питиета у нас са утроили вноската си в републиканския бюджет. В същото време в бранша отвън контрола на страната се преработват 45% единствено от гроздето и там никой не е бръкнал, никой не управлява ". Това сподели в предаването " Преди всички "  Бранимир Ботев, някогашен дълготраен ръководител на Асоциацията на вносителите и производителите на алкохолни питиета. Ботев разяснява предложенията за рестриктивно ограничение на незаконното произвеждане на алкохол и предизвести, че свръхрегулацията може да докара до противоположен резултат:

" Ще се отива още веднъж на свръхрегулация и свръхконтрол върху един бизнес и директният резултат от това ще бъде, че огромна част от него просто може да мине с единия крайник, а може би и с двата крайници в сивия бранш. "

По данни на Лозаро-винарската камара, главната суровина за производството на алкохол – гроздето, се обработва на към 55-60% в границите на лицензираните фабрики. Останалото се преработва в нелицензирани акцизни хранилища, т.е. при домашни условия, уточни Бранимир Ботев. Той се базира и на кспертни данни, съгласно които огромна част от производството стига до пазара, без да минава през акцизните хранилища:

" И от тази позиция би трябвало да се намерения по отношение на това, дали няма свръхрегулация и свръхконтрол върху самите производители, които са лицензирани, които са притежатели на законни акцизни хранилища, за сметка на другия бранш, който остава отвън контрола и отвън физическата опция на митниците да го обзет. "
Относно предлагането за въвеждане на регистрационен режим на всички машини и уреди за произвеждане на алкохол Бранимир Ботев съобщи, че е нелогична мярка и добави: 

" Много забавно е, в случай че се вкарат текстове, които инкриминират производството на незаконен алкохол, по какъв начин ще легализираме дребните производители. Ще накараме над 350 хиляди хора, които се занимават с варене при домашни условия на своята ракия да поставят акцизни бандероли върху бурканите и шишетата, в които го съхраняват или върху дамаджаните ли? Просто ще взривим публичното мнение. Българинът има няколко неща, които са му святи, върху които не би желал да се протяга ръка, едното от които - това му е ракийката, дето се споделя по традиция - от неговите дядо и прародител, той си прави у дома. "
Бранимир Ботев счита, че финансовото министерство не трябва преждевременно и по стахановски да предлага ограничения за ограничение на противозаконното произвеждане на алкохолни питиета, без съвещания с бизнеса.

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР