За периода 15.02.2019 г. – 21.02.2019г. регистрираната в РЗИ -

...
За периода 15.02.2019 г. – 21.02.2019г. регистрираната в РЗИ -
Коментари Харесай

Незабавно инжектират доза комбинирана ваксина срещу морбили на неимунизирани деца във Варна

За интервала 15.02.2019 година – 21.02.2019г. записаната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост е както следва: Регистрирани са 14 случая на чревни инфекции против 34 от миналата седмица, показани от: 10 ентероколита, 2 вирусни хепатитa, 1 колиентерит и 1 ротавирусен ентерит. От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 103 лица против 74 за миналата седмица, показани от: 89 случая на варицела /основно в проведените детски колективи/ и 14 случая на скарлатина.

Извършени са 16 епидемиологични изследвания на заболели с остри заразни заболявания (ОЗБ). Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили във Варненска област. Във връзка с увеличената заболяемост от морбили в страната отдел " Противоепидемичен надзор " към РЗИ Варна е издал наставления до всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на популацията от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18-годишна възраст, подлежащи на имуниазция против морбили. Откритите неимунизирани лица и такива с повърхностен имунизационен статус да се обзет неотложно с една доза комбинирана ваксина против морбили.

Издадено е наставление и до лечебните заведения за болнична помощ и извънболнична помощ за ориентиране на вниманието към ранното разкриване на клиничните признаци на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване, регистрация, ориентиране за консултация с инфекционист, изолираност, диагностика и лекуване. Дадени са инструкции за неотложно проучване имунитета против морбили на медицинския личен състав, работещ в рискови отделения и при неналичието му да последва незабавна имунизация. Изпратени са писма до кметовете в региона с молба за указване на подпомагане на ОПЛ при търсене на неимунизирани или нереиминизирани лица.

Регистрирани са 155 бр. остри респираторни болести против 438 случая на ОРЗ от миналата седмица. Регистрирани са 6 случая на грип и 42 затруднения от ОРЗ – 20 бронхита и 22 пневмонии. Няма регистрирани болести от Лаймска борелиоза. В имунизационният кабинет през отчетния интервал са минали общо 53 лица. Проведени са 30 имунизации. С ваксина срещу жълта тресчица са обхванати 12 лица. В кабинета за анонимно и гратис консултиране за СПИН (КАБКИС) са минали и изследвани 15 лица. Няма регистрирани случаи на ухапани от кърлежи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР