За пътя на две сребърни кръстчета, подарени на деца в

...
За пътя на две сребърни кръстчета, подарени на деца в
Коментари Харесай

Наследници пазят светиня, дар от Васил Левски

За пътя на две сребърни кръстчета, подарени на деца в чирпанското село Медово от Апостола на свободата Васил Левски , с неспокойствие споделя кметът Станка Стоянова.
 
На любопитната история тя се натъкнала напълно инцидентно през лятото на предходната година, когато в кметството работела по издаването на уверение за наследници. В ръцете й попаднала директория , в която грижливо били подредени доста истории и родословното дърво на Попандоновите . Сред документите кметицата намерила писмо със фотография на сребърно кръстче . Шестте напечатани на машина страници били адресирани до тогавашния ръководител на Общобългарския комитет на Фондация „ Васил Левски ” проф. Дойно Дойнов и до шефа на къща-музей - Карлово Дора Чаушева. Макар и без дата, кметицата допуска, че писмото е писано през 80-90-те години на предишния век, а негов създател е Славка Андреева Игнатова- една от наследничките на рода , която за жалост към този момент не е сред живите. Кметът Стоянова се свързала с нейните наследници, само че към този момент избира да не издава детайлности за тях. 

 Медово

„ В писмото се споделя за многочислените визити на Васил Левски в Медово и по тази причина по какъв начин отсядал в дома на поп Доньо. Семейството му били едни от най-преданите му съратници и може би поради това Апостолът подарява две сребърни кръстчета на най-малките деца Слава и Илия . Този подарък станал същинска реликва за хората от рода, генерации наред те казвали Вечерната си молитва пред кръстчетата ”, споделя Станка Стоянова.
 кръстче
 
За едно от тях се знае сигурно, че е оживяло през годините и до през днешния ден се пази от наследниците на рода, предадено на момиченце със същото име- Славка . Историята на това кръстче е извънредно забавна, споделя кметът на Медово.
 
„ Когато Слава се омъжва, дава от врата си кръстчето на своя брачен партньор, който отпътува да се бие в Балканската война. В писмото написа, че имало и фотография на Слава и нейното първородно дете, на която ясно се виждал светият подарък от Левски. За страдание, дамата умира, а мъжът й не съумял да се върне в точния момент от фронта в Медово и да погребе брачната половинка си. И по този начин, кръстчето останало в него. По-нататък то се предавало с името Слава на останалите деца от рода, чиито наследници са извънредно интелигентни и скромни хора . Именно такава жена ми донесе досието с документите и писмото със фотографията на кръстчето. Такава е и наследничката, която в този момент има скъпата фамилна светиня ”.-->
 
 Медово

Кметът на Медово незабавно се свързала с историка Дора Чаушева , съгласно която писмото е единствено един спомен, въпреки че не бивало да се подценява историята в него.  Като неслучайно съвпадане, разказва появяването на документа, кметът Стоянова. Писмото попаднало в ръцете й сега, когато в селото е основан локален комитет Васил Левски и в навечерието на огромно празненство, отдадено на 180 години от рождението на съратника на Апостола Сребрю Стойновски . С него Левски основава първия селски революционен комитет, той е опълченец, участник в Сръбско Българската война, първообраз на героя Бойчо Огнянов от романа „ Под игото ” на Иван Вазов.
 Медово
 
Макар че към момента не е изследвана историческата стойност и правота на писмото, на двете сребърни кръстчета-дар от Левски на две медовски деца, кметът Стоянова, счита, че точно човешкият облик, който дава историята, е скъп урок за младежите. За разгадаване тайните на кръстчетата отсега нататък тя ще разчита с изключение на на историка Дора Чаушева, само че и на уредника в Историческия музей в Чирпан Нанси Маринова, която е и ръководител на локалния Комитет „ Васил Левски ”.
 Медово
 
А за визитите на Апостола в чирпанското село има исторически обстоятелства и разкази , съгласно които той е пял в църквата, там е заседавал Революционният комитет, в Медово идвал и Матей Преображенски, с цел да предизвести Левски, че към този момент е търсен. „ Надявам се да възвърнем историческата си памет, да отхвърлим забравата. Именно поради това в селото учредихме и още един комитет- „ Забравените ”. Обединявайки напъните си с тях, считам, че ще успеем да върнем историческото си самочувствие ”, уверена е кметицата.
 
Медовци се гордеят, че родом от селото им са възрожденецът Паисий Рилски, просветителят Йоникий, Вълю Стефов-участник и деятел на Съединението, Георги Минчев, който е разстрелян паралелно с Никола Вапцаров и други За тях локалните създали исторически ъгъл, пред който организират тържествата си.
 
Край селото се намира и естественият феномен Вкаменена женитба , в подножието на който в края на април ще се организира огромен фолклорен събор. Надяваме се това да притегли доста хора, които да прегледат историческата и картинната ни изложба, да се срещнат с забавното ни минало, изяснява кметицата Станка Стоянова. С малко горест тя споделя, че от 1 400 души в предишното, през днешния ден медовци са едвам стотина . Някога в селото имало болница, пожарна, ветеринарна амбулатория, лесничейство. „ За страдание, през днешния ден селото е в клинична гибел като доста други в близост . Затова се надяваме да възродим историческата си памет ”.
 Медово
 
„ Живата ” история на Медово през днешния ден е 99-годишен гражданин , най-възрастният в селото. А кметът Стоянова споделя, че и отсега нататък ще търси и ще изследва незнайната история на селото, част от която е пътят на две сребърни кръстчета ... Подарени на две медовски деца от Апостола на свободата Васил Левски.
 
Снимките са предоставени от кмета на село Медово Станка Стоянова.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР