„За пациентите със сифилис се налага да търсим пеницилин по

...
„За пациентите със сифилис се налага да търсим пеницилин по
Коментари Харесай

Липсва пеницилин у нас, пациентски организации го доставят апокрифно

„ За пациентите със сифилис се постанова да търсим пеницилин по всевъзможни апокрифни канали, тъй като липсва на българския пазар “. Това сподели доктор Момчил Баев, представител на фондация „ Сингъл степс “ и член на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН към министъра на опазването на здравето по време на 10-ия народен конгрес на пациентските организации.

Той акцентира, че към този момент постоянно се срещат случаи на некачествено лекуван сифилис, който рецидивира и венеролози са докладвали няколко случая на доста тежки неврологични, мултисистемни увреждания след нескончаем сифилис.

„ По Наредба 10 би трябвало лечебните заведения да го изписват, а това значи да се напише писмо до министъра, с цел да им позволи да си внесат пеницилин. Преминаване на лекуване с доксициклин крие известни опасности във връзка с продължителността на лекуване и контрола на заболяването “, разяснява проф. Тодор Кантарджиев, модератор на конгреса.

Д-р Баев обаче сподели, че лечебните заведения, изключително тези в извънболничната помощ, нямат нито време, нито предпочитание, нито запас да се занимават с регистрация и с писма за допускане. „ Те могат да дадат рецепта на пациента и това вършат. Пациентите след това идват при нас и ние им го доставяме по нашите апокрифни канали, само че различен модел за момента не работи. Може би за болничната помощ има други благоприятни условия, само че сифилис се лекува амбулаторно най-малко в началните му стадии “, сподели той.

Има една фармацевтична компания, която има позволение за приложимост в България, само че не го внасят, тъй като пеницилинът не е атрактивен като цена и няма пазарен интерес, добави доктор Баев.

„ В България няма места, в които да се наблюдава и лекува сифилисът. Пациентът би трябвало да си откри венеролог, който да му изпише пеницилин, той да си го откри от Турция или Гърция и по-късно да откри кой да му го сложи. Вследствие на това сифилисът става неконтролируема зараза у нас и преди две години имаше взрив на заболяването в една огромна общественост в София. Липсва политика на контрола и лекуването на сифилис, както и на останалите полово портативни инфекции “, добави и Александър Миланов от Неправителствени организации.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР