За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в

...
За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в
Коментари Харесай

Правят нов автоматизиран тест за COVID-19

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лекуване в болница „ Св. Иван Рилски “ в София пробата ще е безвъзмезден
УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ вкарва нов, изцяло автоматизиран хемилуминесцентен имуноанализ с микрочастици (CMIA) за диагностика на ковид и следене на стадиите, в които се развива болестта. Той е с CE маркировка, което, по международните стандарти значи най-високо равнище на надеждност.

За разлика от употребяваните до момента „ бързи проби “ новият способ обезпечава най-висока сензитивност и специфика. Освен че дава доста по-точни резултати, с помощта на това, че е изцяло автоматизиран,  CMIA обезпечава и доста по-голяма продуктивност (180 броя теста за 1 час) и бързо администриране на пробите.

При CMIA вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до най-малко, като в същото време, с помощта на високата си сензитивност, той е с доста висока недеждност при откриването на в действителност зарезени с вируса пациенти. Тестът дава надеждни резултати и до какъв брой даден човек към този момент се е срещал с вируса и е построил антитела към него.

„ За „ златен стандарт “ в диагностика на COVID-19 въпреки всичко се приема PCR проучването. Серологичната диагностика е спомагателна алтернатива, която е потребна при следене на положението на пациентите и има епидемиологични цели “, изяснява доктор Ирена Иванова, шеф на Централната клинична лаборатория в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лекуване в болничното заведение пробата ще е безвъзмезден. Той ще размени „ бързите проби “, които сега са наложителни в лечебното заведение.

„ Бързите проби имат своето предопределение като скриниращи средства и извършиха ролята на въведения към въвеждането на по-надеждни и автоматизирани способи, както тези които все още се вкарват в Клинична лаборатория на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, добавя доктор Иванова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР