За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн.

...
За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн.
Коментари Харесай

Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие

За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн. лева от избраните стойности на равнище НЗОК и по лечебни заведения в РЗОК в размер на към 279 млн. лева месечно. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет на Касата, извършено на 20 март.

135 лечебни заведения пък имат негативни стойности в размер на общо 18,3 млн. лева

„ Предлагаме на Надзора да вземе решение на лечебните заведения с негативни стойности да им бъдат повишени стойностите за първо тримесечие в месец март, с цел да могат да бъдат изплатени в период “, споделя краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова.

„ Дейността е осъществена, тествана и имаме свободни средства в размер на 40 млн. лева От тях са нужни 18 млн. лева, с цел да я разплатим “, прибавя доктор Златанов.

Надзорниците са утвърдили предлагането на доктор Пенкова с цялостно единогласие от 7 гласа „ за “.

По време на същото съвещание Надзорният съвет утвърждава индикативните стойности на лечебните заведения за месеците на активност март, април и май, платими през април, май и юни. Стойностите са същите като за предходното тримесечие. „ Нямаме разлика в стойностите, защото сме и в удължителния закон за бюджета. Видяхме, че в първо тримесечие средствата са задоволителни. Искам да Ви кажа, че 22 млн. лева, които остават от предходното тримесечие, не сме ги добавили към това тримесечие, тъй като ни следва сключване на НРД, чакаме и новия бюджет – да има опция да се усилят. Но на този стадий не се постанова увеличение на месечните стойности на равнище РЗОК и лечебни заведения “, споделя доктор Пенкова.

Тя добавя, че механизмът, прибавен за първите три месеца, би трябвало да бъде прибавен и в идващите, с цел да може да се покрият негативните стойности, в случай че има такива на равнище НЗОК. „ Някъде има надвишаване на избраните стойности на лечебните заведения, с цел да ги компенсираме на тримесечие. Да не ги оставяме за деветмесечието, тъй като лечебните заведения се затрудняват да провеждат активността си, като не си получат средствата навреме “, споделя доктор Пенкова.

„ Това е доста добре като процедура, тъй като всъщност чистим сметките си и не ги забатачваме за деветте месеца. От друга страна хората са вложили труд, средства и дано мениджмънтът да е спокоен и да знае, че ще го получи това нещо. Това е доста положително. Иначе седим до септември месец, разправии, каузи и така нататък Пари има. Според мен това е добра процедура “, добавя представителят на БСК Григор Димитров.

На днешното си съвещание пък Надзорния съвет е разпределил индикативните стойности за медицински произведения и медикаменти в болнична помощ за месеци на заплащане май, юни и юли 2023 година (месеци на активност март, април и май 2023 г.).

Директорите на 28 РЗОК в страната са предложили систематизиране сред изпълнителите на болнична помощ по реда на Правилата от ЗБНЗОК за 2022 година, а Надзорният съвет е утвърдил препоръчаните месечни и индикативни стойности за интервала на активност м. март - м. май 2023, излиза наяве от оповестените на уеб страницата на Касата решения.

Пълния текст на стенограмата от съвещанието на 20 март може да видите

Решенията от днешното съвещание на Надзора може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР