За първо четене в пленарна зала влиза проектозаконът на бюджета

...
За първо четене в пленарна зала влиза проектозаконът на бюджета
Коментари Харесай

Бюджет 2020 влиза на първо четене в пленарна зала

За първо четене в пленарна зала влиза проектозаконът на бюджета за идната година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Сред набелязаните цели в Бюджет 2020 са нарастване на разноските за приблизително обучение, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, нарастване на разноските за защита. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че Бюджет 2020 е добре уравновесен.

Очакваният макроикономически растеж за интервала 2020-2022 година е към 3,3% за всяка от прогнозните години, като прогнозата е за опазване на темпа на икономическия напредък. Според прогнозата на финансовото министерство се чака закъснение в цената на инфлацията от към 2,1% годишно, спад на безработицата до 4% в края на планувания интервал.

Акцент в бюджета е образованието, което получава 610,1 млн. лева повече. Близо половин милиард повече е ориентиран за опазване на здравето, растежът на пенсиите също е заложен. Нарастват с близо 200 млн. лева обществените помощи и компенсациите.

По отношение на данъчната политика, данъчните ставки се резервират. Минималната работна заплата ще нарастне до 610 лева, а нарастването на пенсиите ще е с 6,7%. Предвижда се опазване на оптималния застрахователен приход на 3000 лева, таванът на пенсиите също остава 1200 лева

Разходите за защита по предложение на държавното управление нарастват с 201,7 млн., с което възлизат на 1,61 % от Брутният вътрешен продукт.

За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 милиарда лева или с 460 млн. лв. повече по отношение на тази година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР