За първите три месеца на годината покупко-продажбите на имоти в

...
За първите три месеца на годината покупко-продажбите на имоти в
Коментари Харесай

Годината започва с 10% ръст на сделките с имоти, в Несебър той е 100%, в София 9%

За първите три месеца на годината сделките на парцели в страната са съвсем 49 хиляди, което е с 10.8% повече от 2021 година, когато те са малко над 44 хиляди Така резултатите освен доближават тези от преди COVID-19, само че и ги задминават. Сделките със здания, идеални елементи от здания и земи през същото тримесечие на 2019 година са към 40 хиляди, а в пандемичната година падат до 37.7 хиляди по данни на Агенцията по вписванията.

Очаквано София е преди всичко по брой покупко-продажби, като в топ 10 се подреждат още " нормалните обвинени " - Пловдив, Варна и Бургас, само че един град прави усещане със 104.6% скок на продажбите по отношение на 2021 година За първото тримесечие на 2022 година в службата по вписванията в Несебър са изповядани 1438 покупко-продажби, до момента в който година по-рано са 703. Градове в топ 10 с над 1000 покупко-продажби са още Стара Загора, Русе и Плевен, а Пазарджик и Велико Търново допълват клуба на първенците с по към 870 покупко-продажби за тримесечието.
Второ първо тримесечие след Коронавирус
Забавянето на растежа в страната до 10.8% в съпоставяне със 17% за интервала от преходната година може да се изясни с доста ниската база на първото тримесечие на 2020 година Тогава страната се сблъска с COVID-19 и втората половина на март беше затворена. Плановете за ново жилище бяха замразени, въпреки след това затварянето у дома да подтикна мнозина да потърсят по-голям парцел или да купят, както преди този момент обмисляха. Януари - март на 2021 година бяха по-различни, което изяснява и високия растеж.

Ако въпреки всичко приемем, че януари - март на 2020 година е килнат интервал и съпоставим предходната година със същия интервал на 2019 година, то растежът през 2021 година е 10.3%. При такава режисура може да приказваме за резистентен напредък.
Реклама София продължава да пораства, само че по-бавно
Сделките с парцели в столицата са 7268, което е с 8.8% повече от същия интервал на 2021 година

Ако съпоставяме 2021 година с 2019 година, то растежът предходната година е 18.5%, или 6683 към 5641 покупко-продажби, което приказва за известно закъснение на интензивността в София. Тази година се усеща рецесията с доставките, засегнала целия свят, само че по-осезаемо повлия нахлуването на Русия в Украйна. Несигурността към войната и възходящите цени на парцелите евентуално плашат хората, въпреки страховете от инфлацията да ги подтикват да купуват.
Очаквано службата по вписвания с най-вече изповядани покупко-продажби за първото тримесечие е тази в София Фотограф: Георги Кожухаров Растежът не е безконечен за Пловдив
За първите три месеца на годината в Пловдив са направени общо 3534 покупко-продажби, което е с 3% по-малко от миналата година. За съпоставяне - за януари - март 2021 година нарастването по отношение на същия интервал на 2019 година с неговите 3004 покупко-продажби е 21.3%. Обяснение може да се потърси в взрива за последното тримесечие на 2021 година, когато продажбите са 5716, или с към 38% повече от в този момент, и в пренасищането на локалния пазар, което се усеща и в спада на броя на
Реклама Бронз за Варна и четвърто място за Бургас
Ако се върнем до 2015 година обратно, през първите три месеца на годината Варна и Бургас са наложително след София и Пловдив. След миналогодишния растеж от под % тази година Варна бележи нарастване с 34.6%, което се равнява на 893 повече покупко-продажби спрямо първото тримесечие на 2021 година, когато те са 2578.

От януари до март 2022 година в Бургас са изповядани двойно по-малко покупко-продажби от тези в северната морска столица, или 1679, което с тъкмо 18% повече от първото тримесечие на 2021 година За южночерноморския град това е нарастване, откакто миналата година е регистриран растеж с 12.5%.
(Не)лъжовен растеж за Несебър
Несебър за пръв път (поне за последните четири години) влиза в топ 10, като също така се подрежда на пета позиция преди нормалните за средата на таблицата Стара Загора и Русе. Спрямо 2021 година Службата по вписванията (СВ) в черноморския град регистрира растеж със 104.6%. Предната година той е бил едвам 15.8%, а година по-рано скромните 3.6%, когато за страната има междинен спад с 5.8%.

Важно е да се означи, че в Сухопътни войски - Несебър, се регистрират изповяданите покупко-продажби освен на града, само че и на Равда, Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор - все морски курорти и градчета, в които търсенето на ваканционни парцели е в напредък не от през вчерашния ден. От година-две купувачите на парцели по Черноморието са най-вече българи, които влагат спестяванията в недвижими парцели, преди цените им да се вдигнат още повече. За Добромир Ганев, който е ръководител на Национално съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) и шеф на " Форос ", влизането на Несебър в топ 5 не е изненада, защото службата по вписванията в черноморския град излиза на по-преден проект по брой имотни покупко-продажби още в данните за предходната година. Справка в архива на Агенцията по вписванията обаче демонстрира, че за първото тримесечие на годината обратно до 2012 година сделките в Сухопътни войски - Несебър, варират сред 500 и 780, само че те в никакъв случай не са били колкото в този момент - 1438.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Политика Реклама
Според Добромир Ганев войната в Украйна се отразява на имотния бранш в страната, само че за момента само при наемите. За него повлияване върху продажбите от украински жители ще има при възможното решение за дълготрайно определяне в България на част от тях. Справка в държавния уебсайт Bulgaria for Ukraine демонстрира, че статут на краткотрайна отбрана са получили над 45 хиляди украинци (към 6 април).

Предлаганите парцели от Равда до Свети Влас сега са малко и следеният скок януари - март се дължи по-скоро на изповядване пред нотариус на куп на покупко-продажби, осъществени през лятото и есента на 2021 година, разяснява за " Капитал " Елена Тончева, основен брокер в " Явлена - Несебър ", която има над пет години опит на пазара в Несебър и Поморие. В момента " търсене има, само че парцели не ", споделя тя.

Освен българите, които започнаха да купуват парцели по Черноморието предходната година, към момента има и чужденци, които демонстрират интерес, сподели Тончева. В тяхната организация има клиенти от не толкоз известни за българския заможен пазар страни като Франция, Италия, Чехия, Словакия. Клиентите от Чехия купуват по повече от един парцел за инвестиция и имат намерение да ги отдават чартърен на по-късен стадий. На въпроса за какво са избрали България дава отговор, че тук към момента цените са по-ниски от Западна и Централна Европа, въпреки и за последните две години да са се покачили с съвсем 50%. Дори при диалози със строители във Влас е станало ясно, че всеобщо свободните парцели там са изкупени от чужденци още в начален етап на градеж.

Що се отнася до опцията за повлияване на пазара на парцели от украинци, тя споделя, че те единствено вършат огледи, само че не купуват. Засега не счита, че ще са фактор.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Национален статистически институт: Жилищата в страната нарастват с 9.4% Жилищата в страната нарастват приблизително с 9.4% през последното тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Това сочат данните за показателите на цените на жилищата (ИЦЖ), които Националният статистически институт разгласи в края на март.Увеличението през октомври - декември 2021 година по отношение на предходното тримесечие е 2.4%.От огромните градове най-значимо е повишаването във Варна, където цените се подвигат нагоре с 10.8%. Следва Пловдив с 9.5% и едвам тогава се подрежда София с 9.1%. На четвърта позиция е Бургас с 9%, а с 8.8% следват Стара Загора и Русе.Интересен е фактът, че старите жилища нарастват повече от новите. На годишна база през последното тримесечие на 2021 година повишаването е 8.4% за новото строителство и 10% за съществуващото.В Града под тепетата нарастването на съществуващите жилища е с цели 13.2%, в Бургас - с 13%, а в Стара Загора и Русе - надлежно с 10.7% и с 9.5%. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР