За първите шест месеца на тази година Инспекцията по труда

...
За първите шест месеца на тази година Инспекцията по труда
Коментари Харесай

20% ръст при непълнолетните, работещи легално през лятото

За първите шест месеца на тази година Инспекцията по труда е издала с към 20% повече позволения за работа на малолетни по отношение на същия интервал на 2017 година, заяви пресцентърът на институцията.
Дадените позволения през 2018 година са 3733, от които 74 са за деца, ненавършили 16 година Отказите са 59, пет от тях за ненавършили 16 година
Инспекцията припомня, че в България малолетните имат право да работят, само че единствено с категорично нейно позволение. То се издава въз основа на седем документа, множеството от които работодателят е задължен да има по принцип. Между тях са здравно удостоверение, длъжностна характерност, резултати от оценката на риска, протоколи от измервания на факторите на работната среда. Работният ден на малолетните е не повече от 7 часа и не може да се поставя през нощта.
Според Конвенция на Международната организация на труда, по която България е страна, детският труд е
неразрешен до навършване на възрастта за наложително обучение, само че не по-малка от 15 година Тъй като по конституция наложителното обучение е до 16 година, позволения за по-малките се издават по изключение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР