За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации

...
За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации
Коментари Харесай

26 пъти хванали полско пилешко със салмонела у нас


За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 известия за инфектирано със салмонела пилешко месо от Полша. За съпоставяне – общо сигналите за нарушавания в храните у нас в интервала от 2015 до 2019 година са общо 5. Почти всяка седмица Българската организация по сигурност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове инфектирано със салмонела пилешко месо. Това сочи информация в системата за бързо обявяване на храни и фуражи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Системата работи в България от 2014 година и има за цел бързо съобщаване на информация сред обособените страни-членки на Европейски Съюз за съществуването на химикали или други нездравословни съставки в храните.

Това дава опция на контролните органи в обособените страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени субстанции от пазара. Така в случай че за 2015 година има един подаден сигнал за нарушавания в състава на биотахан; за 2016 – нито един сигнал, а за 2017 година и 2018 г.– едвам по един сигнал годишно, то за първите шест месеца на тази година са регистрирани цели 25 известия за открита салмонела в пилешко месо, и то само с генезис Полша.

Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всевъзможни форми – в замразени пилешки бутчета, в механично обезкостено месо, в пилешки дробчета, в охладени бутчета и пилешки дреболии, в пилешко филе, както и в пилешки четвъртини.

Салмонелата е най-голямата микробиологична заплаха за храните у нас, сочи още Системата. Въпреки това от БАБХ напомнят, че при добра термична обработка на месото то не е рисково за българските консуматори.

Началникът на отдел в дирекция „ Контрол на храните “ при Българска организация по сигурност на храните доктор Кремена Стоева изясни, че от началото на годината досега има 26 известия в Система за бързо обявяване на храни и фуражи /RASFF/, всичките генерирани от България. “Това се дължи на засиления надзор, който Агенцията вкара в края на предходната година. Поводът за въвеждането на мярката бяха зачестили известия за нечисто със салмонела птиче месо с генезис Полша в системата RASFF, обявени от други държави-членки “, сподели тя. Този засилен надзор е за всяка пратка, която влиза от Полша на нашия пазар, вземат се проби за разбор за салмонела от всяка партида птиче месо. „ От началото на годината до момента са взети над 1400 такива проби и са открити 26 несъответствия за салмонела. От тях единствено 10 от рисковите типове салмонела , останалите 16 случаи са за други варианти на салмонела , които не са рискови за човешкото здраве. Въпреки всичко, ние нотифицираме Европейска комисия за всеки неподходящ резултат и подхващаме дейности към месото според от това дали вариантът е рисков или не за човешкото здраве “, съобщи доктор Стоева. Всъщност още при вземането на пробите всяка пратка се стопира за българския пазар, и не се пуска по магазините, до момента в който не излязат резултатите от тестът. Ако той е негативен, тогава се пуска на пазара, в случай че се откри салмонела , пратката не доближава нашия пазар.

Макар известията за инфектираното със салмонела пилешко да са 26, вносителят на месото от българска страна не е един и същи. „ Фирмите са разнообразни – както вносителите у нас, по този начин и производителите на полското месо също са разнообразни, само че има и повтарящи се компании за целия този интервал на надзор “, уточни специалистът. Тя акцентира, че неведнъж е постъпвало увещание от полския способен орган във връзка със нашия засилен надзор. “Те също са завишили контрола в Полша върху всички птицевъди и върху всички обекти за кръвопролитие на птици. Така че и те се пробват да се преборят с казуса, който е зародил в тяхната страна “, акцентира Кремена Стоева.

Когато има нотификация от други държави-членки или трети страни, БАБХ са задължени до 24 часа да са направили инспекцията, да са създали съответните проследявания, с които да се откри количеството наранена храна на нашия пазар, да са я спрели от реализация, изтеглили от пазара, тъй че последствията за консуматора да бъдат минимални.

„ Обръщам внимание, че известията в системата RASFF са генерирани от страна на България, освен това всяка пратка е била неразрешена до приемане на резултата, тъй че няма достигнало рисково место до българския потребител – съответно птиче месо инфектирано със салмонела от Полша “, съобщи тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР