За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации

...
За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации
Коментари Харесай

Рязък скок в сигналите за заразено пилешко месо от Полша у нас

За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 известия за инфектирано със салмонела пилешко месо от Полша. За съпоставяне – общо сигналите за нарушавания в храните у нас в интервала от 2015 до 2019 година са общо 5. Почти всяка седмица Българската организация по сигурност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове инфектирано със салмонела пилешко месо. Това сочи информация в системата за бързо обявяване на храни и фуражи, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Системата работи в България от 2014 година и има за цел бързо съобщаване на информация сред обособените страни-членки на Европейски Съюз за съществуването на химикали или други нездравословни съставки в храните.
Това дава опция на контролните органи в обособените страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени субстанции от пазара. Така в случай че за 2015 година има един подаден сигнал за нарушавания в състава на биотахан; за 2016 – нито един сигнал, а за 2017 година и 2018 г.– едвам по един сигнал годишно, то за първите шест месеца на тази година са регистрирани цели 25 известия за открита салмонела в пилешко месо, и то само с генезис Полша.
Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всевъзможни форми – в замразени пилешки бутчета, в механично обезкостено месо, в пилешки дробчета, в охладени бутчета и пилешки дреболии, в пилешко филе, както и в пилешки четвъртини.
Салмонелата е най-голямата микробиологична заплаха за храните у нас , сочи още Системата. Въпреки това от БАБХ напомнят, че при добра термична обработка на месото то не е рисково за българските консуматори.
Началникът на отдел в дирекция „ Контрол на храните “ при Българска организация по сигурност на храните доктор Кремена Стоева изясни, че от началото на годината досега има 26 известия в Система за бързо обявяване на храни и фуражи /RASFF/, всичките генерирани от България. “Това се дължи на засиления надзор, който Агенцията вкара в края на предходната година. Поводът за въвеждането на мярката бяха зачестили известия за нечисто със салмонела птиче месо с генезис Полша в системата RASFF, обявени от други държави-членки “, сподели тя. Този засилен надзор е за всяка пратка, която влиза от Полша на нашия пазар, вземат се проби за разбор за салмонела от всяка партида птиче месо. „ От началото на годината до момента са взети над 1400 такива проби и са открити 26 несъответствия за салмонела. От тях единствено 10 от рисковите типове салмонела, останалите 16 случаи са за други варианти на салмонела, които не са рискови за човешкото здраве. Въпреки всичко, ние нотифицираме Европейска комисия за всеки неподходящ резултат и подхващаме дейности към месото според от това дали вариантът е рисков или не за човешкото здраве “, съобщи доктор Стоева. Всъщност още при вземането на пробите всяка пратка се стопира за българския пазар, и не се пуска по магазините, до момента в който не излязат резултатите от тестът. Ако той е негативен, тогава се пуска на пазара, в случай че се откри салмонела, пратката не доближава нашия пазар.
Макар известията за инфектираното със салмонела пилешко да са 26, вносителят на месото от българска страна не е един и същи . „ Фирмите са разнообразни – както вносителите у нас, по този начин и производителите на полското месо също са разнообразни, само че има и повтарящи се компании за целия този интервал на надзор “, уточни специалистът. Тя акцентира, че неведнъж е постъпвало увещание от полския способен орган във връзка със нашия засилен надзор. " Те също са завишили контрола в Полша върху всички птицевъди и върху всички обекти за кръвопролитие на птици. Така че и те се пробват да се преборят с казуса, който е зародил в тяхната страна “, акцентира Кремена Стоева.
Когато има нотификация от други държави-членки или трети страни, БАБХ са задължени до 24 часа да са направили инспекцията, да са създали съответните проследявания, с които да се откри количеството наранена храна на нашия пазар, да са я спрели от реализация, изтеглили от пазара, тъй че последствията за консуматора да бъдат минимални.
„ Обръщам внимание, че известията в системата RASFF са генерирани от страна на България, освен това всяка пратка е била неразрешена до приемане на резултата, тъй че няма достигнало рисково место до българския потребител - съответно птиче месо инфектирано със салмонела от Полша “, съобщи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР