За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали

...
За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали
Коментари Харесай

За 6 месеца 757 водачи са самокатострофирали

За първите 6 месеца на годината 757 водачи са провокирали пътнотранспортни катастрофи без присъединяване на друго МПС. Основна причина остава похищение на вниманието на водачите. Това заяви Малина Крумова, ръководител на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Тя дружно с специалисти на Агенцията и на ОДМВР Бургас направиха ревизия на сектора от пътя Созопол – Приморско (включително кръстовището при с. Равадиново), където през миналата седмица станаха два транспортни катастрофи в два следващи дни. Дадени са наставления на Областното пътно ръководство за разчистване на растителността и възстановяване на маркировката на пътя.

ДА „ Безопасност на придвижването по пътищата “ ще изиска обзор и допълнение на положената маркировка с акцент върху нейната светлоотразителност, обезпечаваща видимостта през тъмната част на денонощието, за всички конфликтни точки. Мнението на специалистите е, че би трябвало да се надградят забранителните маркировъчни линии (с вдлъбната или изпъкнала маркировка) посредством структурно преоформяне на повърхността ѝ, с цел да се сътвори спомагателен акцент за водачите неспазващи въведената организация на придвижване (да се ограничи навлизането на колите в местата отделени за ляв завой или за излаз от главния път).

С оглед огромната натовареност на правата, ДАБДП ще упорства и за слагане на структурна маркировка по цялото продължение от Бургас до южните ни курорти, което да се извърши след края на дейния сезон. Нужно е и физически да бъде лимитирана опцията за осъществяване на нерегламентиран ляв завой при бензиностанциите по продължение на правата. Към момента обособени водачи нарушават разпоредбите, с което основават причина за ПТП и провокират тапи, блокирайки платното за придвижване. Набелязани са още няколко ограничения, които ще изискват по-сериозни вложения и време за реализация, заради което ще бъдат оперативно коментирани с АПИ.

Паралелно Пътна полиция е засилила контрола в цялата област от началото на летния сезон. В резултат се регистрира понижение на жертвите на 50% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Директорът на ОДМВР Бургас Калоян Калоянов уточни, че права при с. Равадиново до този миг не е била измежду сериозните в региона. При двамата случая е имало и сериозен индивидуален фактор. В единия случай водача е управлявал автомобил под въздействието на алкохол, а в другия – лидера е отвлякъл вниманието си.

В тази връзка бе коментирано, че мобилните телефони стават все по-голям фактор за пораждане на пътнотранспортни катастрофи точно тъй като разсейват водачите. Затова и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ организира осведомителна акция под мотото „ Пиши, когато стигнеш “, която е ориентирана към предварителна защита към използването на телефон до момента в който се кара и в частност за секване на рисковата процедура водачите да четат и пишат известия на мобилния си телефон в придвижване.

„ Виждаме един нов доста рисков феномен – от ден на ден хора се пробват до момента в който карат да пишат или четат известия на мобилния си телефон. Това може да бъде съпоставено на опит да шофираш със завързани очи, тъй като, в случай че се движиш с 80 км/ч и за 5 секунди отделиш взор с цел да видиш телефона си, към този момент си минал почти размерите на едно футболно игрище със затворени очи “, изясни Малина Крумова.

ОДМВР Бургас започва още една мярка за предварителна защита – патрулни коли ще се движат дружно с пътния поток, с цел да управляват и контролират трафика по Южното Черноморие. Високата скорост остава сериозен проблем и причина за пораждане на тежки произшествия. Затова в дните петък – неделя, когато трафикът е най-тежък, полицейското наличие на натоварените прави ще е непрекъснат.

За първите 6 месеца на 2019 година на територията на Област Бургас са регистрирани 179 пътнотранспортни катастрофи. При тях са починали 9 души, а ранените са 215. Фаталните произшествия са намалели с 50%, а ранените са с 49 по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Въпреки намаляването на отрицателната статистика, постигнатите резултати не са задоволителни, до момента в който хора не престават да умират по пътищата. Затова институциите предизвикват спомагателни ограничения за предварителна защита и приканват хората да карат деликатно, да потеглят отпочинали на път, да обезопасят себе си и децата в колата и да съблюдават рестриктивните мерки на скоростта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР