За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст

...
За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст
Коментари Харесай

Кога лихвите по кредите ще тръгнат нагоре?

За първите 5 месеца на 2023 година се вижда растеж на депозитите. Експерти разясняват, че имотният пазар е деен и растеж на цените няма.

" Българинът продължава да е спестовно ориентиран. Това стартира от рецесията през 2009 година, когато депозитите бяха 22 милиарда В момента са на 74 милиарда Ние имаме непрестанен растеж на депозитите. Хората избират да имат заделени пари. Над 80% съумяват да икономисват до към 10 хиляди лева Доходите по дребните обитаеми места не престават да са дребни ", каза кредитният съветник Тихомир Тошев в студиото на " България заран ".

Той предвижда, че депозитите в по-малките банки, които сега са до 1,5%, ще се покачат и ще стигнат до не повече от 2%. Според него е рисково за българите да икономисват в долари, защото има валутен риск. В евро и в лв. няма толкоз огромна разлика.

" Лихвата за ипотечните заеми се дефинира по междинната рента на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се усилят. Хората не би трябвало да се тормозят, най-вероятно в идващите 6 месеца няма да има нарастване. Индексите се усилиха, само че банките взеха решение да не усилват лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се усилят лихвите по изтеглените заеми в идната година. Няма да има разтърсвания на кредитния пазар ", разяснява кредитният съветник в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът разясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим изискванията по заема си. Той посъветва да рефинансираме заема си, в случай че плащаме рента 2,8%.  

" Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен съветник и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 хиляди лева ", сподели Тихомир Тошев.

Той обясни, че има проблем само с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да създадат банков потребителски заем, с който да погасят бързите и повече да не теглят такива.

" Бързите заеми би трябвало да се теглят в дребни суми до 500 лева и да се погасяват до заплата. В множеството страни се назовават по този начин - заем до заплата ", безапелационен е гостът.

В края на диалога кредитният консултант коментира, че имотният пазар е деен и няма растеж на цените. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР