За първите 3 работни дни на новата година висшите мениджъри

...
За първите 3 работни дни на новата година висшите мениджъри
Коментари Харесай

Големите шефове получават за 3 дни годишната заплата на обикновен работник

За първите 3 работни дни на новата година висшите мениджъри във Англия ще получат приблизително толкоз, колкото елементарен служащ за цялата 2018 година

Изследването, наречено Fat Cat, идва вследствие на възходящото инвеститорско и политическо безпокойствие на Острова по отношение на повишaващо се възнаграждение на изпълнителните шефове.

Макар разликата в заплащането да наподобява очевидна, тя се свива леко спрямо миналата година, регистрират специалистите.

" Системата работи малко по-добре тази година. Средностатистическият изпълнителен шеф би трябвало да работи 32 часа, вместо досегашните 28, с цел да завоюва междинната годишна заплата на елементарен служащ ", сподели пред Bloomberg Стивън Стърн от мозъчния концерн High Pay Centre, подготвил проучването.

Според анализаторите изпълнителните шефове имат по-дълги от нормалните 8-часови работни дни.

Последните 2 години бяха белязани от протест на вложителите против размера на заплащането на висшите управителни фрагменти в някои компании, регистрирани в Лондон, в това число Sky и Pearson. Други компании понижиха сумите и наградите, с цел да избегнат митингите.

Политиците ускориха този напън, а министър председателят Тереза Мей разгласи, че оправянето с неравенството в английското общество е цел на държавното управление й. Две години по-късно тя към момента не е предложила законодателство, което да лимитира възнагражденията на управителните фрагменти.

Прекомерни разлики

" Все още има прекомерно огромни и неоправдани разлики сред върха и останалата част от работната мощ ", съобщи Стърн.

Според последните калкулации приходите на изпълнителните шефове на 100-те най-големи компании във Англия са спаднали с 1/5 през 2016 година до 4.5 млн. паунда годишно. Въпреки това изпълнителните шефове вземат приблизително 120 пъти повече от елементарните чиновници.

Разликите в заплащането в Съединени американски щати са още по-фрапиращи. Изпълнителните шефове на фирмите от показателя S&P 500 (500-те най-големи обществени компании зад Океана) са получили приблизително по 13.1 млн. $. Това е 347 пъти повече от платеното на чиновниците им.

Заплащането на старшите мениджъри в някои компании се е намалило след неодобрение от страна на акционерите. В WPP 1/3 от вложителите гласоподаваха против 70-те млн. паунда годишно заплащане за 2016 година на изпълнителния шеф Мартин Сорел. Недоволните понижиха до малко повече от 1/5 през 2017 година, откакто Сорел получи доста по-скромните 48 млн. паунда.

Според някои специалисти сходни терзания са неправилни. Инвеститорите реагират внезапно на измененията в водачеството и надлежно фирмите влагат съществено в привличането на топ гении, които са високоплатени.

" Грешка е да се дразним от заплатите на управлението. Като се има поради какъв брой са значими решенията, които един изпълнителен шеф взема за триумфа на дадена компания, би било шокиращо да не е извънредно добре обезщетен ", показва Сам Думитриу, началник на проучванията в мозъчния концерн " Институт Адам Смит ".

Някои компании като Legal & General и Aberdeen Asset Management разгласиха листата със заплатите в годишните си финансови доклади, което сподели разликата сред полученото от техните ръководители и междинните заплати на чиновниците им.

" За да се подсигурява, че тазгодишното редуциране на възнаграждението на изпълнителния шеф не е просто изключение от непрекъснато възходящата наклонност през последните години, е от решаващо значение държавното управление да резервира в своя дневен ред промените, свързани с високото възнаграждение и корпоративното ръководство ", сподели Питър Чийз, изпълнителен шеф на английската асоциация на мениджърите по човешки запаси. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР