За първите 20 дни от кампанията (към 16.10.2019 г.) политическите

...
За първите 20 дни от кампанията (към 16.10.2019 г.) политическите
Коментари Харесай

20 дни предизборна кампания – 1.3 млн. лв. изхарчени за медийно отразяване


За първите 20 дни от акцията (към 16.10.2019 г.) политическите субекти са похарчили общо 1 334 411 лева (без ДДС) за медийно отразяване. Тази сума продължава да е относително дребна, което може да е резултат от мощно понижената по-рано тази година държавна дотация – от 11 лева на 1 лева Правят усещане и релативно дребните суми, които са оповестили двете най-големи частни малките екрани у нас – bTV и Nova.

Това се показва в обява на Института за развиване на обществената среда (ИРПС), който за поредна година следи дали доставчиците на медийни услуги съблюдават условията в Изборния кодекс (ИК) да разгласяват договорите си с политически субекти в 3-дневен период от подписването им. Анализът е оповестен в уеб страницата Отворен парламент, съобщи БГНЕС.

Мониторингът обгръща 43 национални и районни медии – 11 малките екрани, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 осведомителни уеб сайтове и организации, и договорите подписани от тях. За участниците, регистрирани в Централната изборна комисия, са включени и контракти за локално отразяване (в това число и като част от локални коалиции).

Към 16-и октомври 2019 година 34 от обхванатите от мониторинга медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите. В общия брой са включени и в. Черноморски фар, който е оповестил единствено първите страници на договорите и в тях няма информация за цената им, а телевизия Алфа има оповестен един контракт – с партия Атака за безплатно отразяване. Останалите 9 медии нямат или не са разгласили подписани контракти с участниците в предизборната конкуренция. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски вести и организациите – BGnes.com и Novini.bg.

Най-много средства към този миг е привлякла публичната Българска национална телевизия – 217817 лева (без ДДС) (което е нарастване с повече от 100% по отношение на данните от първата част от мониторинга), следвана от Канал 3 – 131117 лева (без ДДС) и btv – 117774 лева (без ДДС). Канал 3 има разгласен и контракт с рекламна организация Кота 97 на стойност 8333.33 лева (без ДДС), който не е включен в общата сума, защото не е ясно в интерес на кой участник е.

Най-предпочитан вестник е в. 24 часа с доходи от 97697 лева (без ДДС), а от организациите преди всичко е Фокус Нюз (като тук са включени и договорите на радио Фокус) – 47263 лева (без ДДС). Сред локалните медии отпред продължава да бъде пловдивският в. Марица с 56220 лева (без ДДС), чиито доходи надвишават тези на обичаен народен ежедневник като в. Труд (43084 без ДДС).

Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ продължава да влага най-вече средства в акцията – 297297 лева (без ДДС), като това е близо трикратно нарастване по отношение на първата част от мониторинга на ИРПС. На второ място още веднъж е Движение за права и свободи с разходвани 145580 лева (без ДДС), а на трето – Българска социалистическа партия за България със 140093 лева (без ДДС) за медийно отразяване. При последните две партии има доста по-плавно повишаване на сумите. ГЕРБ продължава да е на четвърто място с 115262 лева (без ДДС).

От ИРПС показват, че продължава практиката на част от медиите да не съблюдават задължението за издание на контракти. Такъв е да вземем за пример в. Старозагорски вести, който няма оповестени контракти, а на Интернет страницата му има редица банери, рекламиращи участници в изборите. Подобен е казусът с в. Арда, който е оповестил единствено контракти с Движение за права и свободи, а в същото време на уеб страницата му има реклама и на други политически субекти. В. Монитор пък не е разгласил нито един контракт, обвързван с акцията за локални избори 2019, а в същото време отбелязва редица материали като предизборни.

Друг метод за заобикаляне на условията на ИК е въвеждането на рубрики в печатните издания. В тях се разгласяват материали, съдържащи предизборна пропаганда без означение. За в. Труд такава е рубриката “Така сподели кметът ”, за в. 24 часа – рубриката “Местен ”, а за в. Стандарт – “Моят град ”.

Подобно на предишни акции и този път се следи понижаване на цената на някои контракти – образец са контракти на Мая Манолова с Дарик Радио (от 7200 лева без Данък добавена стойност на 3000 лева без ДДС) и Епицентър (от 3500 лева без Данък добавена стойност на 2000 лева без ДДС). Също по този начин контракт на Радослав Каратанчев с Дарик Радио на стойност 4000 лева без Данък добавена стойност към този момент не попада в оповестената от медията информация.

Институтът за развиване на обществената среда следи изменчив метод във връзка с безвъзмездните контракти. Такива има оповестени към този момент от малките екрани Алфа и БСТВ, които са ги сключили със съответните партии. Алфа даже публично е разгласила на Интернет страницата си мнение, съгласно което не дава време за платено отразяване на акцията, а безвъзмездното такова се прави при съблюдаване на всички условия на ИК. Това значи, че всеки участник може да подписа контракт за безвъзмезден ефир, в случай че демонстрира предпочитание за това.

От друга страна телевизия Евроком, която обичайно подписва огромен брой безплатни контракти (9 на брой за тази акция в първата част на мониторинга на ИРПС), към този момент не ги разгласява, отбелязва институтът. По същия метод действа и ТВ Европа, която предходната седмица имаше подписан контракт за безплатно отразяване с ГЕРБ. Към 16-и октомври този контракт е отстранен. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР