За първите 10 дни на провежданата от Държавна агенция за

...
За първите 10 дни на провежданата от Държавна агенция за
Коментари Харесай

Отново потенциално опасни пиротехнически изделия в търговската мрежа

За първите 10 дни на провежданата от Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) акция „ Безопасна Коледа 2019 “, инспектори от Главна дирекция „ Надзор на пазара “ (ГД НП) са ревизирали 587 разнообразни продукта в над 300 търговски обекта в цялата страна.

 © Архив
Кампанията на ДАМТН започва за следващ път на 20 ноември 2019г. и ще продължи до 20 декември 2019г., оповестиха от организацията.

Към момента обект на инспекции са били следните продуктови групи от артикули, които обичайно се продават у нас за Коледните и новогодишни празници:

232 разнообразни типа електрически светлинни гирлянди. За 88 от тези артикули е открито, че не дават отговор на условията, тъй като при 25 броя няма указания за приложимост на български език; при 32 броя са открити забележими несъответствия със значителните изисквания; 61 броя гирлянди са били без название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара.

103 пиротехнически произведения от разнообразни категории, при което за 40 броя от тях са открити несъответствия. 11 произведения са били без съдебна експертиза маркировка за съответствие; 9 броя са били без название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара; 20 произведения са били без указания за приложимост на български език и без предупредителни текстове на български език.

252 играчки, включващи електрически произведения. При 92 играчки са открити несъответствия на нормативните условия. 15 броя играчки са били без съдебна експертиза маркировка за съответствие; 32 играчки са били с указания за приложимост, които не подхождат по размер и наличие на направените от производителите; 45 играчки са били без оповестено название и адрес на виновния икономическия оператор.

Анализът на резултатите от инспекциите за първите 10 дни на акцията „ Безопасна Коледа 2019 “ демонстрира, че както и при извършените коледни акции през 2016, 2017 и 2018 година се резервира наклонността на пазара да се продават играчки без директива за приложимост или с несъответстваща по размер и наличие на направената от производителя; без название и адрес на виновния икономическия оператор.

Според разбора, броят на откритите играчки без съществуването на наложителна маркировка за сходство доста е намалял, по отношение на данните от 2018 година Също по този начин не са открити играчки, които да не дават отговор на значителните условия за сигурност (видими несъответствия).

При разбора се откри, че без значение от превежданите през последните години акции за инспекция сигурността на пиротехнически произведения, през 2019 година към момента се оферират в комерсиалната мрежа евентуално рискови артикули. Те са без директива или с непълни и/или изчезнали предупредителни текстове, свързани с безвредната им приложимост.

Първоначалните резултати от инспекциите на гирлянди демонстрират, че спрямо данните от 2017 до 2018 година, при актуалната акция не са открити артикули на пазара без наложителна маркировка за сходство CE. Въпреки това, към момента на пазара се оферират светлинни гирлянди без указания за приложимост на български език и артикули, които не дават отговор на значителните условия за сигурност (имат забележими несъответствия).

За установените несъответствия на тестваните по време на акцията “Безопасна Коледа “ светлинни гирлянди, играчки и пиротехнически произведения, ДАМТН ще предприеме всички законосъобразни дейности към виновните стопански оператори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР