За първи път зрителите на bTV ще видят оригиналния ръкопис

...
За първи път зрителите на bTV ще видят оригиналния ръкопис
Коментари Харесай

По стъпките на най-старата история на България

За първи път феновете на bTV ще видят истинския ръкопис на най-старата история на България. Репортерът Вяра Деянова и операторът Павел Баев снимаха в Модена скъпата светиня, която се пази от XVIII в. в университетската библиотека на града.

Сто години преди Паисиевата история, пътят на свещеният ръкопис от католическия свещеник от Чипровци е удостоверение за същинско знамение.

Написана в България, историята напуща земите на Османската империя и поема за редакция и дубликат във Ватикана. Поверена е на хърватския лингвист и свещеник Иван Паштрич, който във Светия трон назовават Джовани Пастричо.

Ръкописът е написан на латински. Петър Богдан също се подписвал с латинския вид на името си – Петрус Деодатус. „ Деодатус” значи „ даден от Бог” или българското Богдан.

Преди да бъде приключена редакцията, Петър Богдан умира. Близките му взимат ръкописа и го занасят за щемпел във Венеция, където следите изчезват.

До 2017 година, когато проф. Лилия Илиева открива, че след щемпел ръкописът е отвеян в манастир в днешна Хърватия. По-късно той станал владеене на граф Джузепе Камполи и ръкописът на Петър Богдан още веднъж се завръща в Италия в библиотеката на град Модена.

Историята на скъпия ръкопис на Петър Богдан Бакшев гледайте тази вечер в „ bTV Репортерите”.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР