За първи път за паважна настилка на софийските улици и

...
За първи път за паважна настилка на софийските улици и
Коментари Харесай

Започва пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител в столицата

За първи път за паважна настилка на софийските улици и площади се прави разискване на съвещание на общинския съвет на 27 февруари 1906 година. Пространно слово произнася кметът Мартин Тодоров, който обрисува нуждата от настилка на улиците и площадите в три разновидността - каменна, керамична и асфалтова. Кметът е съперник на асфалта и покровител на каменната и на керамичната.

За реализация на настилката, както и за изплащането на почналото огромно строителство кметът Мартин Тодоров подписва втория, след Димитър Петков, външен заем в размер на 35 000 000 златни лв. с немски банки. За този заем е публикуван закон, който задължава страната като поръчител, и регламентира съответно защо тъкмо парите ще се харчат от общината.

Проведен е търг, извоюван от огромна българска компания, която обаче не има технологията за произвеждане на новите настилки, а точно керамични павета. Те са създадени и импортирани от Будапеща, защото в онази ера България поддържа тесни контакти с Австро-Унгария.

Жълтите керамични павета се създават от варовика " мергел ", който се намира в мина край Будапеща. Изкопаният мергел се стрива на прахуляк, формува се и се изпича в специфични пещи при температура 1300 градуса.

Полагането на керамичните павета не е прочувствен подарък по случай сватбата на княз Фердинанд с Мария Луиза, която по това време (1907 г.) към този момент не е сред живите, не е скимване, а израз на общинска политика, подкрепена от страната в интервала на построяването на нова България, се показва още в справката на Столичната община.

Окончателното довеждане докрай на павирането с керамични блокчета е през 1909 година Назначена е комисия с изключително значима задача - приемане на осъществената работа по изработката на жълтата керамична настилка. Комисията е прецизна и взискателна, открити са дребни дефекти и изпълнителят е длъжен в избрани къси периоди да ги в профил. Извършената голяма работа обаче удовлетворява и " може да се одобри дефинитивно ".

Но работата продължава. Следващите общински ръководства поставят грижи по поддържането, по обновлението на изхабените керамични блокчета. В сложните години след войните се търсят благоприятни условия за замяна на паветата, поставят се старания за естетиката и хубостта на града. Много внимание и време отделя кметът ген. Владимир Вазов на жълтите павета, търсят се средства за поддържането им. По време на бомбардировките красивата софийска настилка претърпява обилни провали, само че след това е поправена и бомбените ями са заличени, се показва на уеб страницата на Столичната община.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР