За първи път Военно-историческият музей ще изложи 14 бойни знамена

...
За първи път Военно-историческият музей ще изложи 14 бойни знамена
Коментари Харесай

Нещо невиждано в София: Показват 14 легендарни бойни знамена от Първата световна война

За първи път Военно-историческият музей ще изложи 14 бойни флагове от Първата международна война. Изложбата е неповторима, защото всички флагове са избавени от плен, оповестява bTV.

Едно от тези флагове има доста специфична история, която се пази в родния дом на военачалник Марин Куцаров в Шумен. Там през днешния ден живее снаха му Гълъбина, която споделя историята за героичния му героизъм по време на Първата международна война.

Тогава подполковник Марин Куцаров и неговата част стават заложници на гръцките елементи и ротното знаме би трябвало да бъде предадено, а дотогава българско знаме не е попадало в плен.

„ Когато споделя на бойците, че би трябвало да предадат знамето, те всички били доста умърлушени, всички доста плачели и той споделил вместо да го предадем, ние ще го изгорим. Изнася калъфа, знамето в калъфа и подпалва огъня, всички плачат и той също”, споделя Гълъбина.

Вместо знамето обаче той изгаря своята риза, а военната реликва връзва към кръста си. Прекарва зимата самичък в палатка, без отопление поради боязън от инспекции, разболява се и е освободен, и на 11 май 1919 година се прибира в България.

„ Имало е неприятни реплики, за какво не избави знамето, къде е знамето и той си разпростира ризата и го демонстрира навито към него, доста месеци е било по този начин, той за това никого не е пускал в палатката, с цел да не се издаде по някакъв метод и след това го награждават и чина му повишават”, добавя Гълъбина.

Подполковник Куцаров е повлечен на ръце, а подвигът му за избавеното знаме се трансформира в легенда. По-късно Марин Куцаров е нараснал в чин генерал-майор.

Генерал Марин Куцаров умира в родния си Шумен през 1949 година На фамилната къща е сложена паметна плоча, която демонстрира къде е живял огромният български воин.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР