За първи път в света учени са отгледали слъзни жлези

...
За първи път в света учени са отгледали слъзни жлези
Коментари Харесай

Учените отгледаха слъзни жлези от човешки стволови клетки

За първи път в света учени са отгледали слъзни жлези от човешки стволови кафези в лабораторна ваничка и са ги подтикнали да създават сълзи. Научното достижение може да помогне за създаването на лечения за разстройства, свързани с отделянето на сълзи и е значима стъпка към регенеративните лечения на бъдещето.
„ Надяваме се, че учените ще употребяват нашия модел, с цел да открият нови благоприятни условия за лекуване на болести на слъзните жлези като тестват нови медикаменти върху органоидите на пациента или с цел да умножават здрави кафези и един ден ги употребяват за трансплантация “ - съобщи един от създателите на плана - молекулярният генетик Ханс Клийвърс от Hubrecht Institute в Холандия.
Слъзните жлези, които са позиционирани в очната празнина тъкмо над очната ябълка, дават отговор очите да са добре овлажнени. Ако нещо се обърка с тях, това води или до прекомерно влажни очи, или до прекомерно сухи - и в двата случая комфортът и здравето са нарушени. Учените се надяват трудът им да е от изгода и за лекуването на синдрома на Sjogren - рядко автоимунно заболяване, което води до сухота в очите и устата, а от време на време и до слепота.

Досега действието на слъзните жлези не беше в детайли изучено. За откритието си учените са употребявали възрастни стволови кафези, от които са се развили слъзни органоиди - дребни триизмерни структури, които възпроизвеждат действителния орган. Дори във ваничката органоидите развиват и демонстрират структурите и функционалностите на цялостния орган. За да го накарат да пусне сълзи, откривателите изложили органоида на норепинефрин (известен също като норадреналин) - невротрансмитер, който задейства отделянето на сълзи. 
„ Предизвикателството беше да накараме органоидите да заплачат, защото това е признак на слъзната жлеза. Трябваше да модифицираме коктейла от фактори, в които се отглеждат органоидите, тъй че те да се трансфорат в зрелите кафези, които имаме в слъзните си жлези и които в действителност „ създават " рева " - споделя биологът Мари Бание-Хелаует от Института „ Хюбрехт “.
Екипът си сложил за цел да тества достижението си и за потребление на слъзни органоиди за трансплантация. Те взели някои от човешките слъзни кафези и ги трансплантирали в слъзна жлеза на мишка. В рамките на две седмици клетките били присадени и интегрирани в жлезата и образували канални структури. Те останали в жлезата най-малко два месеца, а някои от човешките кафези траяли да порастват и да се разделят два месеца по-късно. Те даже произвеждали сълзотворни протеини.
Изследването е оповестено в Cell Stem Cell.
Видеоклип може да видите тук.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР