За първи път в столицата ще бъде организирана програма за

...
За първи път в столицата ще бъде организирана програма за
Коментари Харесай

Столична община подготвя нови скринингови програми


За първи път в столицата ще бъде проведена стратегия за скрининг на болесттите на щитовидната жлеза . Това стана ясно след сесията на Столичния общински съвет, на която бяха признати предложенията на Общинската комисия по опазването на здравето за проведени скринингови прегледи.

Кампанията за скрининг на щитовидната жлеза ще започва на 17 септември и ще обхване педагогическия личен състав в учебните заведения и детските градини към общината на възраст от 20 до 45 години.

Прегледите ще се организират в 12-то ДКЦ и в три градски лечебни заведения - Първа, Втора и Пета МБАЛ. Според уредниците е допустимо след това да се включат и други лечебни заведения. Важно е да се знае, че скринингът ще включва ехографски обзор на щитовидната жлеза и лабораторно проучване на тиреостимулиращ хормон (TSH).

По думите на ръководителя на общинската здравна комисия доктор Веселин Милев водещ мотив при избора на този скрининг е бил фактът, че болесттите на щитовидната жлеза са с огромна периодичност, само че нерядко остават скрити и се откриват в напреднал етап, когато сполучливото лекуване е по-трудно.

Успоредно със скрининговата стратегия за болести на щитовидната жлеза още от средата на септември ще се разшири скринингът за рак на млечната жлеза. Той не е нов за столицата, в границите на тези стратегии от 2015 година до този миг са прегледани над 16 500 дами от структури в разнообразни сфери на общинската стопанска система,

обучение и просвета.

Свързани публикации.. Директорът на ИАЛ: Няма място за суматоха, изтеглянето на медикаментите е единствено превантивна мярка 0 Д-р Александър Шинков: Щитовидната жлеза е нормалният обвинен при всевъзможни неразбираеми недоволства и признаци 0

Сега скринингът ще бъде уголемен и в него ще бъдат включени нови целеви групи: медицинските експерти от учебните здравни кабинети, детските градини и независими ясли и кухни за детско хранене.

Скринингът ще се прави посредством клиничен обзор и в допълнение със модерна ултразвукова инсталация. Прегледите ще се правят в Първа АГ болница „ Света София “, Втора АГ болница „ Шейново “, три градски лечебни заведения - Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, както и във ВМА и двете профилирани онкологични лечебни заведения – в квартал „ Дървеница “ и Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести – София – област.

От Столична община регистрират доста положителни резултати от завършилия скрининг за болести на белия дроб . Също по този начин упованията са за сполучливо привършване на първата по рода си скринингова стратегия за рак на простатната жлеза, в която от началото на годината бяха обхванати мъжете, работещи в системата на Столичния градски превоз.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР