За първи път в София ще се проведе панорама на

За първи път в София ще се проведе панорама на ...

Защо е необходима панорамата на филми на български жени режисьори.За първи път в София ще се проведе панорама на филми на жени режисьори. "Особен поглед" ще продължи от 17 до 23 септември в G8 Cinema и ще представи 14 заглавия на автори от всички генерации - от първите жени режисьори в българското кино до най-млади, направили наскоро своя дебют. Прожекциите ще са два пъти на ден - от 17.30 и от 19.30 часа. Това беше обявено днес на пресконференция в G8 Cinema, на която присъстваха организаторът на панорамата Адела Пеева, българската режисьорка Ралица Петрова, станала известна със спечелилия редица награди филм "Безбог", и директорът на дирекция "Култура" към Столична община Биляна Генова.

Адела Пеева подчерта, че панорамата е логично продължение на създадената от нея страница в интернет, посветена на жените режисьори. Тя е водена от чувството, че те остават в сянка и за тяхното присъствие в българското кино не се говори достатъчно. Именно от това възниква необходимостта те да бъдат представени като общност.

Защо е необходима панорамата на филми на български жени режисьори
© Надежда Чипева

Пеева се позова на справка, която показва, че в историята на фестивала "Златна роза", който се провежда от 1961 г., едва 4 жени режисьори са вземали голямата награда. През миналия век отличието е било връчено единствено на Бинка Желязкова за "А бяхме млади" (1961 г.). Жена взема отново наградата отново цели 43 години по-късно - Зорница София за "Мила от Марс" през 2004 г. Следват Милена Андонова за "Маймуни през зимата" през 2006 г. и Ралица Петрова за "Безбог" през 2016 г.

Пеева изтъкна също, че в последните години Националният филмов център си е поставил за приоритет подкрепата за дебютни филми. За периода 2015-2017 г. за субсидия са кандидатствали 43 проекта, от които 20 на жени. Нито една от кандидатстващите жени обаче не е получила финансиране. Друга тенденция е, че голяма част от жените, решили да се занимават с игрално кино, остават с по един реализиран филм.

Ралица Петрова подчерта негативната роля, която изиграва поддържането на стереотипния образ на жените като "поддържаща сила". За нея това явление е на световно равнище - дори в Кан се случва малкото филми на жени режисьори да поддържат утвърдилите се стереотипи. По нейните думи именно това е причината тези заглавия да влязат в програмата. "В обществото, за съжаление, е издигнат култ към свръхмъжествеността", констатира тя. Според нея обаче това не се отразява отрицателно само на жените...

Защо е необходима панорамата на филми на български жени режисьори
© Личен архив, Портал Култура

"Дневник" попита как би повлияло въвеждането на квоти, за което все по-често се говори. Пеева посочи че в Швеция вече съществува квота за равнопоставеност, но все още не може да се каже какво влияние оказва тя. Директорът на фестивала в Берлин също е поел подобен ангажимент. "Идваме от период, в който на жената не й е давано пространство за изява и развитие", каза Петрова. "Като общество не сме създавали такова пространство. Къде са училищата, къде са платформите, където този талант може да се прояви?", попита тя.

"Аз съм за квоти в общество, което е страшно патриархално", каза още Петрова. "Да гледаме напред. Позитивно е, че е глобална тенденция разчупването на статуквото в това отношение. Че има добри примери – Швеция, Щатите, Скандинавия, Франция", завърши тя.

Директорът на дирекция "Култура" към Столична община Генова заяви, че се надява панорамата да се превърне във фестивал, който да влезе в културния календар на столицата. "Събитието е много важно за града ни, защото рядко се акцентира, че в България има изключително силно дамско кино", заяви тя.

G8 се намира на ул. "Гладстон" 8. Програмата на панорамата може да бъде намерена тук.Източник: dnevnik.bg