За първи път в София ще се проведе панорама на

...
За първи път в София ще се проведе панорама на
Коментари Харесай

Защо е необходима панорамата на филми на български жени режисьори

За първи път в София ще се организира гледка на филми на дами режисьори. " Особен взор " ще продължи от 17 до 23 септември в G8 Cinema и ще показа 14 заглавия на създатели от всички поколения - от първите дами режисьори в българското кино до най-млади, създали неотдавна своя дебют. Прожекциите ще са два пъти дневно - от 17.30 и от 19.30 часа. Това беше оповестено през днешния ден на конференция в G8 Cinema, на която участваха уредникът на панорамата Адела Пеева, българската режисьорка Ралица Петрова, станала известна със спечелилия редица награди филм " Безбог ", и шефът на дирекция " Култура " към Столична община Биляна Генова.

Адела Пеева акцентира, че панорамата е разумно продължение на основаната от нея страница в интернет, отдадена на дамите режисьори. Тя е водена от възприятието, че те остават в сянка и за тяхното наличие в българското кино не се приказва задоволително. Именно от това поражда нуждата те да бъдат показани като общественост.

 Защо е нужна панорамата на филми на български дами режисьори
© Надежда Чипева

Пеева се базира на информация, която демонстрира, че в историята на фестивала " Златна роза ", който се организира от 1961 година, едвам 4 дами режисьори са вземали огромната премия. През предишния век оценката е било връчено само на Бинка Желязкова за " А бяхме млади " (1961 г.). Жена взема още веднъж премията още веднъж цели 43 години по-късно - Зорница София за " Мила от Марс " през 2004 година Следват Милена Андонова за " Маймуни през зимата " през 2006 година и Ралица Петрова за " Безбог " през 2016 година

Пеева посочи също, че в последните години Националният кино център си е сложил за приоритет поддръжката за дебютни филми. За интервала 2015-2017 година за дотация са кандидатствали 43 плана, от които 20 на дами. Нито една от кандидатстващите дами обаче не е получила финансиране. Друга наклонност е, че огромна част от дамите, решили да се занимават с игрално кино, остават с по един осъществен филм.

Ралица Петрова акцентира отрицателната роля, която изиграва поддържането на стереотипния облик на дамите като " поддържаща мощ ". За нея това събитие е на международно ниво - даже в Кан се случва дребното филми на дами режисьори да поддържат утвърдилите се стандарти. По нейните думи точно това е повода тези заглавия да влязат в програмата. " В обществото, за жалост, е повдигнат фетиш към свръхмъжествеността ", установи тя. Според нея обаче това не се отразява негативно единствено на дамите...

 Защо е нужна панорамата на филми на български дами режисьори
© Личен списък, Портал Култура

" Дневник " попита по какъв начин би повлияло въвеждането на квоти, за което все по-често се приказва. Пеева уточни че в Швеция към този момент съществува квота за равнопоставеност, само че към момента не може да се каже какво въздействие оказва тя. Директорът на фестивала в Берлин също е поел сходен ангажимент. " Идваме от интервал, в който на дамата не й е давано пространство за изява и развиване ", сподели Петрова. " Като общество не сме създавали такова пространство. Къде са учебните заведения, къде са платформите, където този гений може да се прояви? ", попита тя.

" Аз съм за квоти в общество, което е ужасно патриархално ", сподели още Петрова. " Да гледаме напред. Позитивно е, че е световна наклонност разчупването на статуквото в това отношение. Че има положителни образци – Швеция, Щатите, Скандинавия, Франция ", приключи тя.

Директорът на дирекция " Култура " към Столична община Генова съобщи, че се надява панорамата да се трансформира във фестивал, който да влезе в културния календар на столицата. " Събитието е доста значимо за града ни, тъй като рядко се подчертава, че в България има извънредно мощно дамско кино ", съобщи тя.

G8 се намира на ул. " Гладстон " 8. Програмата на панорамата може да бъде открита тук.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР