За първи път в правна комисия вчера се гледа законопроектът

...
За първи път в правна комисия вчера се гледа законопроектът
Коментари Харесай

ПП с позиция за прекъснатото заседание на правна комисия


За първи път в правна комисия през вчерашния ден се гледа законопроектът за без значение следствие на основния прокурор. Макар преди по-малко от два месеца депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да работиха непрекъснато по скопяването на Изборния кодекс, през вчерашния ден те прекъснаха работата по единствения законопроект, който ще ограничи безконтролната власт на основния прокурор и ще сложи закона над всички. 

Това написаха в своя позиция от " ". Публикуваме известието без редакторска интервенция:

" Приемането на законопроекта за без значение следствие на основния прокурор, като се изключи че ще върне вярата за правдивост на българските жители, е условие за приемане на средствата по второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в размер на 1,4 милиарда лв.. Проблемите в правосъдната система, поради които няма ефикасна битка с корупцията по високите етажи, неведнъж е изтъквана от европейски сътрудници и като причина за това, че България към момента е отвън Шенгенското пространство. 

Важен миг в законопроекта е и откриването на опция за правосъден надзор при отвод прокуратурата да даде информация на обществеността и публицистите за своята работа или безучастие. След приемане на законопроекта, прокуратурата няма да може да продължава да отхвърля безпричинно достъп до информацията.

Още през 2009 България е наказана в Страсбург по делото „ Колеви против България ”. Решението по това дело за първи път изрично установи казуса, че в България не съществува ефикасен механизъм за без значение следствие на възможни закононарушения от основния прокурор. Единайсет години по-късно фасадните евроатлантици в Народното събрание не бързат с механизма, който може да реши този проблем.

Междувременно „ “ изиска чуване на сегашния основен прокурор Иван Гешев за напредъка по следствията, по които бяха изнесени данни от проверяващия публицист Христо Грозев. За задачата депутатът от „ “ и ръководител на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Западноевропейски съюз Бойко Рашков внесе искане за взаимно съвещание с комисията по правни въпроси.

„ “ смята, че данните за дейностите на сътрудници на ГРУ в България от 2011 година до през днешния ден дават индикации за висока степен на засягане на националната ни сигурност. Предвид това народните представители следва да бъдат осведомени с осъществените от прокуратурата дейности ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР