За първи път в над половинвековната история на космическите разходки

...
За първи път в над половинвековната история на космическите разходки
Коментари Харесай

За първи път две жени излязоха в открития космос

За първи път в над половинвековната история на галактическите разходки две дами - астронавтките на НАСА Кристина Кук и Джесика Миър, излязоха в открития космос, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Кук и Миър ще прекарат към шест часа отвън Международната галактическа станция (МКС), с цел да отстранят щета в системата й за електрозахранване.
По проект двете дами трябваше да излязат в открития космос на 21 октомври. Заради повредата обаче НАСА изтегли по-рано галактическата разходка. Кристина Кук и Джесика Миър ще заменят развалено основно зарядно устройство, вместо да конфигурират нови акумулатори, каквато беше първичната из задача.
Миналата седмица астронавти, пребиваващи на МКС, реализираха първите две от пет планувани излизания за замяна на остарели акумулатори, които съставляват слънчевата енергийна мрежа на станцията. Останалите излизания, в началото планувани за тази и идната седмица, ще се забавят с няколко седмици, с цел да могат инженерите да открият за какво зарядното устройство се е развалило - за повторно тази година.
До края на годината са планувани 10 галактически разходки.
НАСА в началото планираше напълно женското излизане в открития космос да се състои напролет, само че се наложи да го анулира поради дефицит на подобаващи по мярка скафандри, напомня Асошиейтед прес.
Първата астронавтка на НАСА, излязла в открития космос преди 35 години - Кати Съливан, показа, че е очарована от историческата първа разходка на напълно женски състав. По думите й е прелестно, че най-накрая в средите на астронавтите има задоволително и добре подготвени дами, с цел да може това да се случи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР