За първи път в края на учебната 2019/2020 година десетокласниците,

...
За първи път в края на учебната 2019/2020 година десетокласниците,
Коментари Харесай

МОН показа моделите на матури след 10-ти клас: Учениците трябва да знаят какво предстои

 За първи път в края на образователната 2019/2020 година десетокласниците, които от 5-и клас са се обучавали по новата просветителна конструкция, ще завършат първи гимназиален стадий и ще се явят на национално външно оценяване съгласно условието на Закона за предучилищното и учебното обучение. Новите матури ще мерят знанията и уменията за целия първи гимназиален стадий, т.е. ще включват материал от осми до десети клас. 

Всички наложително ще се явят на изпити по български език и литература и по математика. По предпочитание са изпитите по непознат език и по IT за премерване на цифровите компетентности, оповестява Канал 3.  

От Министерството на образованието прецизираха, че матурата по БЕЛ ще включва задания с избираем отговор, задания с къс свободен отговор и основаване на текст. Тестът ще е от общо 23 задания, а времетраенето е 90 минути. Авторите и творбите, върху които ще бъдат препитвани десетокласниците, са от " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски и " Под игото " на Иван Вазов до " Нежната серпантина " на Йордан Радичков и " Дърво без корен " на Николай Хайтов. 

Изпитът по математика ще включва задания с избираем или със свободен отговор. Тестът, който също ще е с времетраене от 90 минути, ще включва 17 задания. Учениците обаче ще могат да употребяват свитък с формули.  

Резултатът от националното външно оценяване ще бъде вписан в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий и се показва единствено с количествен индикатор - в брой точки, без да се приравнява към оценка. 

Въз основа на резултатите от изпитите в края на Х клас се прави банкет в ХI клас на възпитаници, които са приключили първи гимназиален стадий на междинното обучение в обединените учебни заведения, оповестиха още от МОН.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР