За първи път в класната стая са влезли 60 хиляди

...
За първи път в класната стая са влезли 60 хиляди
Коментари Харесай

Как родителите помагат на децата да се адаптират в училище?

За първи път в класната стая са влезнали 60 хиляди първокласници. За някои деца преходът от детската градина към учебно заведение може да бъде стресов. Как родителите могат да оказват помощ на децата си да свикнат с новото си всекидневие?


Закусват. Играят. И спят. Това е работата на децата в детската градина. От през днешния ден обаче работата на Дани ще е доста по-сложна. И брат му - Божидар, единствено с година по-голям, към този момент го предизвестява:

Математика, български, околен свят, музика, изобразяване...

Изглежда обичаната играчка на Дани все по-често ще остава на назад във времето. Но това, което тормози майка му, не са новите отговорности, а преходът към новата среда.

Владислава Чешмеджиева, родител: Как ще се социализира с децата най-много, тъй като е малко по-свитичък и по-кротичък.
Давид Кюранов, асоциация " Родители ": 70% от децата в България в учебно заведение стискат, не вървят до тоалетна, а това може да докара до доста неприятни болести.

И всичко това единствено тъй като новото плаши. И тъкмо родителят е този, който би трябвало да помогне, без да притиска.

Давид Кюранов, асоциация " Родители ": Да се откри метод да се приказва с детето, с цел да може да разберем какво тъкмо го тормози. Поощряване на детето, само че като гледаме да сме реалистични.

Дани към този момент може да счита, тъй като се е научил от брат си. Но няма нищо притеснително, в случай че детето не може да брои и чете преди първи клас. По-лошо е да му отнемем детството поради персонални упоритости.

Давид Кюранов, асоциация " Родители ": Такъв вид държание от наша страна като родители може да докара до бърнаут на детето. Ние предлагаме не повече от 2 извънкласни действия, а не 10.
Всичко - в границите на естественото. И може да звучи ненормално за възрастните, само че съгласно Дани най-хубавото на учебното заведение е, че не те карат да спиш. Затова и на следващия ден ще отиде с наслада. Без да не помни да носи и детството в джоба си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР