За първи път в историята във всеки парламента по света

...
За първи път в историята във всеки парламента по света
Коментари Харесай

За първи път в историята: Има жени във всеки парламент по света


За първи път в историята във всеки Народното събрание по света има дами, демонстрира отчет на Интерпарламентарния съюз (IPU).

Данните са основани от 47 страни, които са провели избори предходната година. От 2020 година мъжете понижават своето наличие в представителните органи.

В Съединени американски щати 263 цветнокожи дами са взели участие в междинните избори. Това е сериозен прогрес по отношение на 2018 година

Във Франция 5,8% от всички претенденти за новото Народно заседание са от малцинствен генезис, което е връх за европейска страна.

В Колумбия представителството на ЛГБТИ се е нараснало в Конгреса.

В 47-те страни, които са провели избори предходната година, дамите заемат приблизително 25,8% от свободните места, което е с 2,3% повече по отношение на предходния избор.

Според IPU решителен фактор за повишаването на представители от нежния пол в парламентите са законовите квоти, изискващи най-малък брой дами претенденти. В страните със законодателни квоти 30,9% от дамите са определени за парламент.

Представителството на дамите в Европа е в застой

Въпреки че няколко страни означиха забележителен растеж на дамите в парламентите, то 15 европейски страни, провели избори през 2022 година, означават застой и процентът остава 31.

Данните на Европейския институт за тъждество сред половете демонстрират, че представителството на дамите в Народното събрание варира сред 30 и 33% от средата на 2017 година

Институтът е основан, с цел да помогне на страните членки да насърчат равенството сред половете. В парламентите в 27 страни членки към края на 2022 година приблизително 32,6% са дами.

Въпреки че повишаването на представителството на дамите в парламентите е международен феномен, единствено няколко страни са по-близо до постигането на идната цел: тъждество сред половете.

Към 1 януари 2023 година единствено шест страни в света имат толкоз дами в Народното събрание, колкото и мъже.

Нова Зеландия дамите заемат 60 от 120 места. В Куба надлежно 313 от 586 места. В Мексико представителите от нежния пол са 250 от общо 500 места. Никарагуа надлежно са 47 дами, а местата са 91. В Руанда 49 места се заемат от дами, а 80 от мъже. В Обединените арабски емирства навръх половината 20 на 20.

В Руанда дамите в Народното събрание са над 60%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР