За първи път в историята си Кипър избра да бъде

...
За първи път в историята си Кипър избра да бъде
Коментари Харесай

За първи път в историята кипърски турчин ще представлява Кипър в ЕП

За първи път в историята си Кипър избра да бъде представляван в Европейския парламент от кипърски турчин. С вота си на европейските избори в неделя кипърските гърци и кипърските турци насочиха мощно обръщение за единен Кипър в общия дом Европа.

Първият кипърски турчин, който ще е член на Европейския парламент от името на Република Кипър, е 59-годишният проф. Ниязи Къзълюрек, учител в Университета на Кипър. Той бе и първият в историята на страната кипърски турчин, включен в изборната листа на кипърска гръцка партия – основната опозиционна лява партия АКЕЛ.

В неделя за проф. Къзълюрек, който е прочут деятел за мир и федералното обединяване на Кипър, гласоподаваха дружно кипърски гърци и кипърски турци.

При изборна интензивност от съвсем 44.99% четири кипърски партии изпращат свои представители в Европейския парламент, където една от най-малките страни членки на Европейски Съюз има шестима депутати. Своя глас за тях са дали 288 483 души.

Управляващата дясноцентристка партия ДИСИ („ Демократичен сбор”) завоюва 29.02%. Само 1.5% по-малко (27.49%) взе лявата АКЕЛ. Двете партии ще имат по двама евродепутати.

Демократическата партия (ДИКО) е трета с 13.8%. Резултатът на Социалдемократическата партия /ЕДЕК/ е 10.58%. Тези две партии ще бъдат показани в Европарламента с по един народен представител.

Като триумф се регистрира, че крайнодясната партия ЕЛАМ не съумя да се пребори за мандат в Европарламента, макар че усили доста гласоподавателите си и завоюва 8.25% от подадените гласове.

„ Европа е нашият дом и може да ни помогне да преодолеем проблемите в договарянията, пред които сме изправени, и да създадем условия, с цел да живеем в обединена родина”, разяснява изборите в неделя президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР