За първи път в историята си Германия прие национална стратегия

...
За първи път в историята си Германия прие национална стратегия
Коментари Харесай

За първи път в историята си Германия прие национална стратегия за равенство между половете

За първи път в историята си Германия одобри национална тактика за поощряване на тъждество сред половете , която е за преустановяване на годините на болнав прогрес в обезпечаването на равни права и отношение към дамите, осведоми Агенция Франс Прес.

В тактиката са заложени задачите на всички министерства и държавни организации, в това число понижаване на разликата в заплатите при мъжете и дамите и по-добро посланичество на дамите в бизнеса и политиката, разгласи министърът на фамилията и децата Франциска Гифай.

" Това е първата в историята на Федерална република Германия тактика за равенството, която е координирана и съгласувана с всички министерства ", сподели тя и разказа тактиката като " значимо събитие ".

Планът включва фокус върху салдото сред работа и персонален живот и обстоятелството, че дамите е по-вероятно да работят почасова работа или въобще да не работят поради фамилни задължения. Също се концентрира върху увеличение на наличието на дамите на управнически позици и, в това число и на държавна работа, и по-добро посланичество в политиката.

Управляващият закостенял Християндемократически съюз тази седмица сподели, че работи по въпроса. Партийният водач Анегрет Крамп-Каренбауер разгласи наложителни квоти. Жените ще заемат минимум 50% от висшите позиции на локално равнище до 2025 година

Правителството също работи върху тактика за увеличение на % на дамите в управителните препоръки , тъй че съществуващата квота от 30% да се ползва в 600 компании вместо 105 сега , разясни Гифай.

Въпреки че канцлерът е жена, Германия е под междинното европейско равнище що се отнася до равенството сред мъжете и дамите, съгласно показателя от 2019 година на Европейския институт за тъждество сред половете.

Жените печелят приблизително 20% по-малко от мъжете и заемат единствено 15% от позициите в управителните препоръки.

Представителството на дамите в Бундестага е най-ниското равнище от 20 година и повече от 90% от локалните кметове са мъже, акцентира Гифай.

Исторически въпросът за равенството сред половете е бил изключително противоречив в някогашна Западна Германия, където дамите са желали разрешението на съпрузите си да работят до 1977 година

Преди обединяването малко над 50% от дамите в Западна Германия са работили спрямо 91% от дамите в някогашна Източна Германия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР