За първи път в историята си европейската статистическа служба Евростат

...
За първи път в историята си европейската статистическа служба Евростат
Коментари Харесай

Две българки на топ постове в ЕК

За първи път в историята си европейската статистическа работа Евростат ще бъде ръководена от жена и това е българката Мариана Коцева. Тя ръководеше националната статистика от 2008 до 2012 година

Още една българка получи висока позиция в управлението на изпълнителния орган на Европейски Съюз. Това е Андрияна Сукова, която става заместител общоприет шеф на генерална дирекция “Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване ”.

Рокадите бяха оповестени през вчерашния ден от Европейска комисия и те са част от задачата до 31 октомври 2019 година 40% от управителните фрагменти на комисията да са дами. Този ангажимент бе стихотворец от шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер през юни 2014 година Тогава дамите на висши постове бяха 11%, до момента в който през днешния ден към този момент са 36%.

“Тъй като остават 20 месеца до края на мандата ми, в този момент е най-подходящият миг да подсилим нашето висше управление, с цел да можем да осъществим уверено стратегическия дневен ред на Европейски Съюз ”, уточни Юнкер.
Неговият началник на кабинета – Мартин Зелмайер, пък бе нараснал в общоприет секретар на Европейска комисия. 47-годишният немец е считан за противоречива персона и “сивия кардинал ” в Европейска комисия, а в този момент ще бъде отпред на цялата администрация на комисията. Поста на шеф на кабинета на Юнкер ще поеме испанката Клара Мартинес Аверола, която до момента заместваше Зелмайер. Тя ще бъде първата дама на тази позиция.

“С попътния вятър в платната ни в този момент се нуждаем от опитни, енергийчни и мощно стимулирани моряци, които да ни оказват помощ да насочим кораба си в вярната посока. Аз настоях на нуждата да има повече дами на управнически позиции в нашите институции ”, съобщи Юнкер.

От петимата назначени нови генерални шефове две са дами, а от петимата нови зам.-шефове на комисии четири са дами. Подобрява се и географското равновесие с назначения от страните, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 и 2007 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР