За първи път в историята си ЕС ще тегли заем

...
За първи път в историята си ЕС ще тегли заем
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Спасителният план на ЕС може да се сравнява единствено с плана „Маршал”

За първи път в историята си Европейски Съюз ще тегли заем на стойност 750 милиарда евро , с цел да се оправят страните членки с последствията от COVID-19.

„ Давам си сметка, че на доста хора изгубили работата си поради рецесията, един подобен диалог за милиарди би звучал доста надалеч. Ето за какво с изключение на да кажем какъв брой са парите, би трябвало да разбираем и по какъв начин те ще стигнат до хората. Ако все още сме получавали към 15 милиарда евро от капиталовите фондове чакаме те да се удвоят, с помощта на този фонд. ” Това съобщи евродепутатът Андрей Новаков в ефира на.

Той добави, че по мащаб тази финансова интервенция може да се съпоставя само с проекта „ Маршал ” след Втората международна война. Предвидените пари били помощ само за икономическата стабилизация на страните, а не за други цели.

„ Този заем, който ще изтегли ЕК ще се връща през европейския бюджет. Към момента той се съставлява от вноските на страните членки, само че заемът ще се изплаща до 2058г., като допускам, че до тогава Европейски Съюз ще има лични доходи, с които ще може да изплаща вноските, сподели Новаков.

По негови думи парите, които се отпускат от този избавителен фонд не са на база брой починали или инфектирани, а са на база вредите, които една стопанска система е понесла болести болестта от COVID-19. „ Няма по какъв начин България да бъде осъдена. В Белгия на денонощие умират по 300 души. Това е страна сравнима по размери с нашата. Свалям  шапка на хората, които започнаха нужните ограничения и избавиха хиляди хора в България ”, добави Новаков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР