За първи път в историята президентът на САЩ участва в

...
За първи път в историята президентът на САЩ участва в
Коментари Харесай

Първа среща: Какво си казаха Байдън и европейските лидери

За първи път в историята президентът на Съединени американски щати взе участие в срещата на държавните и държавните ръководители на Европейския съюз, която се организира снощи под формата на видеоконференция. 

„ Приветстваме Джо Байдън в Съвета на Европа довечера. Заставайки заедно един до друг, Европейски Съюз и Съединени американски щати могат да покажат, че демокрацията е най-хубавият модел за отбрана на жителите, поощряване на достолепието и основаване на разцвет, “, написа ръководителят на Съвета Чарлз Мишел в Twitter.

Именно от него Байдън получи покана за срещата на върха, на която се планираше да се разиска " подсилване на трансатлантическото единение " между Брюксел с Вашингтон.

По време на конференция след снощната онлайн Среща на върха, ръководителят на Европейския съвет означи, че Европейският съюз и Съединени американски щати би трябвало да запазят дълготрайния съюз " в името на бъдещите генерации ".

„ След Втората международна война международният ред беше под напън от Съветския съюз, който се опитваше да откри собствен личен ред. И успяхме да се убедим, че демокрацията и върховенството на закона печелят. Но в този момент нашите полезности - демокрацията и върховенството на закона - още веднъж са под опасност: вътрешни и външни. И Европейски Съюз, и Съединени американски щати са повече от всеки път виновни за бъдещите генерации “, акцентира ръководителят на Европейския съвет.

По време на самите разговори беше повдигната тематиката за превъзмогване на пандемията и нейните последствия. Според Мишел държавните и държавни ръководители на Европейския съюз са изразили готовността си да работят с Вашингтон по доставките на ваксини против ковид, икономическото възобновяване и разпространяването на демокрацията.

На собствен ред президентът на Съединени американски щати удостовери уговорката си за „ възкръсване на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз “, прикани за тясно съдействие за превъзмогване на пандемията, битката с изменението на климата, задълбочаването на икономическите връзки “и гарантиране на това, че демокрациите, а не автокрациите, дефинират разпоредбите на играта. ".

" Президентът съобщи, че е в полза на Съединени американски щати да създадат Европейски Съюз мощен ", се посочва в известието на Белия дом във връзка видеоконференцията.

Германският канцлер Ангела Меркел дефинира тази " първата среща " като доста значима и удостоверение за това, че страните още веднъж поддържат по-тесен контакт.

По думите ѝ  Байдън е изложил своята визия за трансатлантическо съдействие, а представителите на Европейски Съюз от своя страна са обрисували „ какви са европейските ползи “.

„ Има доста общи ползи, било то съдействие по въпросите на опазването на климата, било то преустановяване на комерсиалните разлики, било то връзки с Китай, Русия, само че и с Турция “, сподели немският канцлер.

Отношенията с Турция

Според Меркел Байдън е обърнал особено внимание на тематиката за връзките сред Запада и Турция. Позовавайки се на свои източници  Bloomberg оповестява, че Байдън е изразил загрижеността си от околните връзки на Анкара с Москва. Освен това американският президент споделил и безпокойството си от " отстъплението " на турската страна от демокрацията.

Евролидерите пък припомнили стратегическия интерес на съюза от постоянна и безвредна среда в Източното Средиземноморие и в развиването на взаимноизгодни връзки с Турция.

„ Приветстваме неотдавнашната деескалация в Източното Средиземноморие, реализирана с помощта на прекратяването на противозаконните морски сондажи, възобновяването на двустранните договаряния сред Гърция и Турция и идните договаряния по кипърския въпрос под егидата на Организация на обединените нации “, се споделя в документ, който беше публикуван след диалозите нощес.

Според него Европейският съюз е подготвен последователно да разшири съдействието с Турция в редица области, при опазване на  деескалацията.

Съответното в допълнение решение може да бъде взето на съвещание на Европейския съвет през юни.

Държавните и държавни ръководители също приканиха Турция да се въздържа от нови провокации или едностранни дейности в нарушаване на интернационалното право. В противоположен случай, съгласно документа, Европейският съвет си резервира правото да „ употребява инструментите и опциите, с които разполага, с цел да отбрани своите ползи и ползите на своите държави-членки, както и да отбрани районната непоклатимост “.

В подтекста на турския въпрос европейските водачи са изразили и признателност към страната за приемането на към 4 милиона сирийски бежанци. Те са удостоверили и своята подготвеност да дават помощ на бежанците и приемащите общности.

Ценности и ползи

Според формалното известие на Съвета на Европа, Байдън е декларирал, че има намерение да работят дружно по въпросите за Русия, Китай, Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Въпреки, че Европейски Съюз има общи полезности със Съединени американски щати, когато става дума за връзките с Китай, би трябвало да се има поради, че съюзът има и своите ползи, отбелязала в отговор Меркел. „ Трябва да проучим по какъв начин да съчетаваме полезности и ползи “, отбелязала тя. Меркел се е застъпила за образуването на „ европейска политика по отношение на Китай “.

Впрочем, това не е първата платформа за разговор, в която Европейският съюз и Съединени американски щати разискват въпроси за взаимоотношение с Пекин и Москва.

Този въпрос беше издигнат и през февруари по време на Мюнхенската конференция по сигурността, където Русия и Китай не бяха поканени.

„ Трябва да се подготвим дружно за дълготрайна стратегическа конкуренция с Китай. <...> Конкуренцията с Китай ще бъде тежка. Очаквам го с неспокойствие и го поздравявам. Защото имам вяра в световната система, която Европа и Съединените щати, дружно с нашите съдружници в Индо-Тихоокеанския район, се опитваха толкоз мощно да изградят през последните 70 години “, сподели тогава американският водач.

Що се отнася до Русия, Байдън е безапелационен, че „ тя желае да отслаби европейския план, НАТО и трансатлантическото единение “. " За Кремъл е доста по-лесно да заплашва обособени страни, в сравнение с да договаря с единен и мощен трансатлантически съюз ", отбелязал той.

Конференцията в Мюнхен се преглежда и като алегорично начало на възобновяване на трансатлантическите връзки сред Съединени американски щати и Европа.

" Мениджър Нюз ". По материали от задграничния печат
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР