За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за

...
За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за
Коментари Харесай

За първи път обиколиха Витоша под 4 часа с колело

За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният връх бе записан против името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „ Велораптър “ отбрани купата си от предходната година като усъвършенства с близо четвърт час личния си връх на трасето.
Това е трета победа на Александър при трите му участия до момента.
При дамите победи представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана единствено на 52 секунди от върховото достижение. Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “.
Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната заран от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. След това голямата колона велосипедисти се източваше близо 8 минути към бул. „ България “ в посока Бояна и след това нагоре по пътя към Златните мостове. Веднага след старта група от трима дръпна мощно напред и на 25-ия км Александър Алексиев, Емил Стойнев и Лъчезар Ангелов към този момент водеха с 2 минути пред останалите.
Последва офанзива на Алексиев и по средата на дистанцията той направи 2-минутна разлика пред Стойнев и Ангелов, която на 75-ия км Стойнев бе увеличена на 3.35 мин. Тук някъде стана ясно, че Алексиев ще отбрани купата си от предходната година, въпросът бе дали ще падне върхът на трасето. В последните километри Александър караше с „ динозавърско “ движение, с цел да финишира с неповторим връх и да стане първият в историята обиколил Витоша под 4 часа. Резултатът му 3.55:44 ч. е с над 14 минути по-добър от досегашното върхово достижение, което също бе негово от предходната година.
Втори, на 1.20 мин. след първенеца приключи Емил Стойнев, защитил позицията си от предходното лято. Бронзът бе Лъчезар Ангелов, финиширал на близо 12 минути след спечелилия. Първите трима са представители на клуб „ Велораптър “ и записаха времена под досегашния връх. Очакваното с интерес показване на Николай Михайлов не се състоя, защото единственият българин участник Giro d’Italia се отхвърли от старт в последния миг.
„ Щастлив съм с третата победа при третото си присъединяване тук. Защитих купа от предишното лято, само че по-важното е, че приключих под 4 часа. Бях си сложил за цел 3.45 ч., малко не доближи, само че ще оставя този връх за идната година. От Мъглиж съм и напоследък се насочих към планинските колоездачни надпревари. Днес времето бе съвършено, а и трасето най-вече изсъхнало, единствено на две-три места преди финала бе по-влажно. Сега отправям старания към идващите цели: Балканиадата, Европейското състезание в Чехия и влиятелен шампионат в Румъния през август, “ съобщи след успеха си през днешния ден Александър Алексиев.
При дамите една бе над всички, освен това с голямо предимство. Христина Козарева потегли доста мощно и на 30-ия км към този момент бе на 4 минути пред останалите. Преднината й се усилваше прогресивно, с цел да доближи впечатляващите 26 минути на финала. Времето на Козарева е 5.13:03 ч., като единствено 52 секунди не й доближиха да усъвършенства достижението на Анелия Карагьозян от 2016 г – 5.12:11 ч.. Втора през днешния ден финишира Лили Ангелова с 5.39:41, трета е Ася Борисова 5.53:54 ч.
“Изненадана съм от огромната разлика, с която победих. Това е осмото ми присъединяване, толкоз са ми и купите. Можех да финиширам и по-бързо, само че на три пъти падах, за благополучие без съществени последствия. Трасето бе доста положително, времето също бе с нас. Освен с колелото, съм взела участие и в дуатлона, постоянно пускам в планински бягания, “ сподели след финала победителката Христина Козарева.
При дуатлонистите след първото тестване - 100 км колоездене - води Тодор Ангелов финиширал с велосипеда за 4.49:32 ч. Тази нощ той и останалите супер смелчаци ще потеглят и с бегачите за нови 100 км. Над 100 ще опитат супер предизвикването „ 200 км “ - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно пешком.
Завършилите колоездачи употребяват „ екстрите “ на веломивка и душ незабавно след финала, обезпечени от „ Софийска вода “, която ще раздаде на призьорите и ваучери за над 3000 лева Общият награден фонд е над 10 000 лева Това лято на старт в Обиколката на Витоша застават представители на 29 страни, част от тях с цели тимове. Чужденците са 112, измежду тях чиновници на доста посолства у нас.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР