За първи път в историята на САЩ жена застана на

...
За първи път в историята на САЩ жена застана на
Коментари Харесай

Жена стана президент на САЩ… но само за ден

За първи път в историята на Съединени американски щати жена застана на президенстския пост! В петък Камала Харис, която понастоящем е вицепрезидент, встъпи в най-високата служба, с цел да замести Джо Байдън. Причината – той й трансферира пълномощията си, тъй като бе подложен на " рутинната колоноскопия ", която се прави с упойка. Така, до момента в който Байдън излезе от упойката, президент на Съединени американски щати беше точно Харис.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Kamala Harris (@kamalaharris)

„ Такъв бе казусът с президента Джордж Буш-син, когато се подложи на същата процедура през 2002 и 2007 година, и според  конституционните разпореждания президентът Байдън ще трансферира пълномощията си на вицепрезидента за късото време, в което ще бъде под анестезия ", съобщи рессекретарят Джен Саки. „ През това време вицепрезидентът ще работи от кабинета си в Западното крило на Белия дом. " Това е първият обикновен медицински обзор за Байдън, откогато заема най-високата служба в Съединени американски щати. Той е извършен в Националната военна болница " Уолтър Рийд ", съобщи Асошиейтед прес.

Интересът към здравословното mu положение е огромен, тъй като той е най-възрастният президент в историята – на 78 години. Ето за какво в границите на изборната му акция през 2019 година бе прегледан обширно от медицински лица, които установяваха публично, че е в положително здраве и е „ кадърен да извършва президентските отговорности сполучливо “. Въпреки това няколко случая предизвикаха подозрение в изказванието на лекарите, откакто по-рано този месец Байдън заспа по време на конференцията за климата в Глазгоу. На предизборната му обиколка през 2020 година пък той показа една от внучките си като сина му, който умря през 2015 година
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Kamala Harris (@kamalaharris)

За сметка на това пък Камала Харис влиза в историята като единствената жена, изпълнявала функционалностите на американския президент, въпреки и за няколко часа. Освен това тя е и първата цветнокожа жена вицепрезидент. Произходът й е разбъркан –  майка й е от Индия и идва в Съединени американски щати, с цел да получи докторска степен по ендокринология в Калифорнийския университет. Там тя се среща с бащата на Харис, който е от Ямайка и учи стопанска система в същия университет, а понастоящем е учител в университета Станфорд.

Харис е едвам третата жена, номинирана за поста на американски вицепрезидент. Преди Харис това се е случило единствено на Сара Пейлин – някогашен губернатор на Аляска, издигната като претендент в тандем с републиканеца Джон Маккейн през 2008 година, и Джералдин Фераро – юрист и прокурор, препоръчана за вице на претендента за президент Уолтър Мондейл от партията на демократите през 1984 година Изборът на Харис се радва на необятно утвърждение – още с оповестяването на кандидатурата й  щабът на демократите означи връх в събраната сума пари от дарения. Но тя потвърждава най-важното – че в политиката от дълго време към този момент не е единствено мъжка работа.

 
10 неща, които би трябвало да знаете за Камала Харис
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР