За първи път в историята на българското участие на Shell

...
За първи път в историята на българското участие на Shell
Коментари Харесай

Русенският университет „Ангел Кънчев“ с два отбора на Shell Eco-marathon Европа 2018


За първи път в историята на българското присъединяване на Shell Eco-marathon Европа два тима от едно образователно заведение ще се състезават на пистите в Лондон. Това стана допустимо след отличното показване на втория тим на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ през 2017 година на Shell Eco-marathon Challenger Event - обособен прелиминарен кръг, по време на който тимовете, декларирали присъединяване за първи път, тестват и вършат усъвършенствания по своите транспортни средства, преди да станат част от огромното съревнование.

Дългогодишните представители на Русенския университет „ Автомобилист “ не престават да следват своята линия за образован футуристичен превоз и на Shell Eco-marathon Европа 2018. Студентите, които учат разнообразни специалности, са създали електрически автомобил напълно нови детайли и ще се състезават в категорията „ Прототипи “, задвижвани от електрическа батерия. Той носи името DTT 3 – редуциране от името на катедрата на студентите „ Двигатели и транспортна техника “ в Русенския университет. Купето му е направено още веднъж от въглерод, като са усъвършенствани геометричните и всеобщите параметри. Подобренията са направени, с цел да се олекоти автомобилът за да се доближи оптимално тегло от 25-28 кг, което е с 40% по-малко от тежестта на предходния модел на тима. Подобрена е и аеродинамиката за понижаване на въздушното противодействие. Проектирано е ново окачване с понижено тегло и усъвършенствани характерности, които понижават съпротивлението при придвижването на гумите в завой. Специално внимание е отделено на снижаването на механичните загуби в трансмисията и всички преносими детайли.

Управлението на автомобила е поверено на две дами – Илияна Минковска и Елица Накова. Създаден е напълно нов ергономичен волан, облекчаващ извънредно работата на водача, посредством понижаване на натоварването, което му разрешава да ръководи всички процеси и да получава нужната информация за скоростта, разхода на гориво, броят на обиколките, както и междинната скорост, без да смъква ръце от него. Изработен е и нов контролер, който усъвършенства разхода на сила на автомобила.

“Изключително съм щастлив, че тимът ни е част от Shell Eco-marathon за пета поредна година. През 2018 година сме още по-мотивирани да подобрим миналогодишните си представяния и да реализираме още по-впечатляващи резултати “, сподели ръководителят на тима доцент доктор Симеон Илиев.

Вторият тим на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ ще се състезава в категорията „ Градски вид “ с кола, задвижвана с атомна клетка. Младите бъдещи инженери от Русе заеха петото мястото на Shell Eco-marathon Challenger Event през 2017 година Те получиха и премията за дизайн на автомобила. Отборът е формиран от студенти от разнообразни специалности към четири факултета на университета, измежду които Технология и ръководство на превоза, Телекомуникации, Промишлен дизайн и други

Автомобилът им носи името HydRUr3 – редуциране от първите букви на горивото на автомобила на британски и името на университета. Управлението му е разграничено на две елементи – кормилната уредба е напълно механична, посредством лостова система се прави завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се прави по електронен път чрез потенциометри и контролери, регулиращи количеството ток, което доближава до електродвигателите.

„ Благодаря на Shell за опцията да станем част от фамилията на Shell Eco-marathon. Вълнението е огромно, само че съм сигурен, че ще успеем да се представим България почтено. Надявам се да реализираме задачата си – да попаднем в топ 10 в категория „ Градски вид “, показа мениджърът на тима доктор инж. Иван Белоев.

„ Европейското съревнование Shell Eco-marathon е мощен фактор в развиването на младите инженерни гении и неговата роля нараства с всяка минала година. Shell Eco-marathon има спортен темперамент, само че и построява значими умения Радвам се, че с всяка минала година ползата нараства, редом с него и участниците “, показа Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

Автомобилите на представителите на Русенския университет, както и всички български участници ще бъдат показани на специфична гала на 7 юни в София.

„ Изгради бъдещето “ е фестивал на нововъведенията, който поддържа истински хрумвания и обезпечава платформа за съдействие и разискване на световното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки хрумвания в деяние от студенти, бизнесмени и промишлеността, които се сплотяват, с цел да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни излъчвания. Това е четиридневно събитие, което ще се организира в олимпийския парк „ Куин Елизабет “ в Лондон сред 5 и 8 юли.

Shell Eco-marathon е световно съревнование за възпитаници и студенти, които имат пристрастеност към създаването на новаторски решения за подвижност. Инициативата има за цел да въодушеви младежите да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се организира се в Азия, Америка и Европа и се състои от две основни надпревари: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за водачи. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и ръководят ултра енергийно ефикасни коли.

Инициативата датира от 1939 година, когато чиновниците на Shell Oil Company в Съединени американски щати създали другарски залог, кой би могъл да се движи най-вече с едно и също количество гориво. През 1985 година във Франция се организира първото съревнование Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 тима. От април 2007 година в Детройт се провежда Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 година в Малайзия се организира Shell Eco-marathon Asia. През 2018 година Shell Eco-marathon и шампионатите за водачи ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде хазаин на огромния край на Световния шампионат за водачи.

За повече информация за българските тимове в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.htm

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР