За първи път в историята на българското кино творба на

...
За първи път в историята на българското кино творба на
Коментари Харесай


За първи път в историята на българското кино творба на български режисьор е удостоена с

За първи път в историята на българското кино творба на български режисьор е удостоена с сходна чест – да закрие главната стратегия на един от най-големите фестивали в света. „ Áга “ е поканен в главния конкурс и ще бъде първият български филм в формалната стратегия на Берлин от 29 години насам след присъединяване на Иван Ничев с „ Иван и Александра “.

Сюжетът на българо-германско-френската копродукция придвижва феновете надалеч на север, с цел да опише една история за конфликта на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. В юрта измежду снежните полета на севера, двамата основни герои инуити - Нанук и Седна, мечтаят да съберат фамилията си още веднъж. Двамата живеят в духа на традициите на своите предци. Останали сами в пустошта, те припомнят за последните хора на Земята. Когато здравето на Седна се утежнява и тя умира, Нанук взема решение да извърши последното й предпочитание – да откри от дълго време отпътувалата им щерка Áга, избрала живота в града и загърбила традициите.

„ Винаги ме е вълнувало по какъв начин модерният и бързо разрастващ се свят визира дребните общности, по какъв начин процеси, които на пръв взор нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели народи... С този филм проучвам по какъв начин модерният свят заплашва устоите на съществени човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и съумяват да запазят деликатните си взаимоотношения и да одобряват живота смирено и състрадателно. “, разкрива замисъла на „ Áга “ режисьорът Милко Лазаров. Той и Симеон Венциславов са създатели на сюжета, който през 2015 година, в конкуренция с още 10 плана от общо седем източноевропейски страни, беше отличен с влиятелната премия „ Кшищоф Кешловски “ на ScriptEast в Кан за сюжет от Източна и Централна Европа. Преди това „ Áга “ завоюва две награди за план на Sofia Meetings 2014 и точно там продуцентите съумяха да привлекат към плана като сътрудник Гийом дьо Сей, „ Arizona Productions “.

Милко Лазаров е приключил кино и телевизионна постановка в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” в класа на проф. Владислав Икономов. Режисьор е на едни от най-успешните планове на Българска национална телевизия - „ Великите българи ” и „ Голямото четене ”. Първият му филм „ Отчуждение “ (2013) е показан премиерно в формалната селекция (програма „ Венециански дни “) и има две награди от 70-ия кино фестивал във Венеция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР