За първи път в историята на България ректор на университет

...
За първи път в историята на България ректор на университет
Коментари Харесай

За първи път в България ректор си отива за плагиатствo

За първи път в историята на България ректор на университет ще бъде освободен от служба поради плагиатство.Става въпрос за проф. Росен Василев от Техническия университет във Варна.

Той е станал професор и лекар на науките с помощта на преписани непознати писания.

Комисията по академична нравственос към министъра на образованието разгласява довечера отчет след инспекцията си на сигнали против проф. Василев, който удостоверява изрично съществуването на плагиатство в изключително огромни размери, написа klassa.bg.

Предстои министърът на образованието Красимир Вълчев да назначи длъжностен ректор, с което автоматизирано актуалният си отива, научи OFFNews от свои източници.

Докладът

е по отношение на инспекция, формирана по повече от 10 сигнала, уличаващи Василев в плагиатство. Те са подадени от професорите Овид Фархи (бивш ректор на ТУ-Варна) и Николай Минчев през 2017 и 2018 година Проверката е разпоредена от министъра на 28 септември 2018 година и стартира същия ден. След по-малко от месец и половина резултатът от нея е реалност.

Обвинения и проверяващи

В сигналите се твърди, че има плагиатство в дисертационния и научни писания на ректора на ТУ-Варна проф. доктор Росен Василев в процедурите по придобиване на научната степен „ лекар на науките “ и заемане на академичната служба „ професор “. Прилагат се и многочислени доказателства.

Комисията избира трима арбитри - професори от техническите университети в София и Габрово - за сигналите, свързани с дисертационния труд на тематика „ Изследване на методите и средствата за незадълбочено култивиране на материали за дентални импланти “. Други трима са избрани за инспекция на сигналите за плагиатство в научната продукция на Василев при провеждането на състезанието за заемане на академичната служба " професор ". Те са от ТУ-София и ХТМУ.

Професор от ТУ-София се отхвърля да ревизира сътрудника си от Варна и на 5 октомври 2018 година комисията избира трима рецензенти - професори в същите два университета.

Всички арбитри и рецензенти са представени в отчета не с цялостните си имена, а с букви.

Доктор на науките

Проф. Росен Василев придобива научната степен " лекар на науките " през 2017 година с дисертацията " Изследване на методите и средствата за незадълбочено култивиране на материалите за дентални импланти ".

Според сигналите на двамата професори съвсем всички глави от дисертацията, както и останалите писания, са преписани, някои 100%, от дисертации и публикации на негови сътрудници от ТУ-Варна и от непознати създатели (дисертация на Тихомир Доврамаджиев, публикация на проф. Скулев, книга на Уей Ша и С. Малинов, дисертация на Ивайло Неделчев), издадени в интервала 2005-2015 година Липсват цитирания.

Становищата на тримата арбитри се разграничават по метод на ревю и размер, само че са идентични всъщност, написа в отчета.

Първият - проф. дтн В. П. твърди, че въведението и първата главаса преписани от дисертацията на Доврамаджиев „ Създаване на дизайн на остеоинтегруеми дентални импланти “ (за просветителната и научна степен „ лекар “), предпазена през 2012 г.Глави втора, трета, четвърта и пета са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев „ Изследване успеваемостта на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово наслоение “ (за просветителната и научна степен „ лекар “), предпазена през 2015 година

Професорът поддържа изказванията си с подробни сравнителни таблици за текстовете и фигурите в показания за отбрана труд.

Твърди се, че в глави трета, четвърта и пета са преписани освен текстове и фигури, само че граматическите и правописните неточности са идентични.90% от шестата глава са преписани от книга с създатели W. Sha, S. Malinov “Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications ”, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC, издадена през 2009 година

Глава седма е преписана също от дисертацията на Доврамаджиев, още веднъж с текст и фигури. Еднакви са и приложенията в двете дисертации.

Заедно с дисертацията са показани публикации, преписани в над 90%, твърди професорът и показва от кого:

- публикацията под №10 в автореферата – от дисертацията на Т. Доврамаджиев;

- публикацията под №11 – от публикация на Х. Скулев и още трима създатели, отпечатана през 2005 г.;

- публикацията под № 12 – от дисертацията на Лиши Лиу, предпазена през 2005 година

Категоричният извод на проф. дтн В. П. е, че проф. Василев епредставил като свои дисертационния си труд и публикациите, а в действителност те са преписани 90% от непознати създатели, някои от които са негови сътрудници от ТУ–Варна.

Вторият съдия - проф. доктор А. Д. - твърди, че втора, трета, четвърта и пета глави от дисертационния труд на проф. Василев са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев, предпазена през 2015 година Преписаното съответствува в 90%. Глава шеста е преписана от книга на Уей Ша и Савко Малинов, посочена и от първия съдия.

Глава седма е преписана от дисертацията на Тихомир Доврамаджиев, предпазена през 2012 година

Педставените публикации са преписани от проф. Скулев, Лизи Лиу и Ивайло Неделчев, както сочи и първият съдия.

Третият съдия е проф. дтн инж. Й.М. Според него глави втора, трета, четвърта и пета са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев, както сочат предходните арбитри. Глава шеста е преписана от Уей Ша Славко Малинов от книга, издадена през 2009 година Статиите, показани дружно с дисертационния труд, са преписани от дисертацията на Тихомир Доврамаджиев от 2012 година, от публикация на Х. Скулев и още трима създатели от 2005 година Изводът на третия съдия е, че е налице „ плагиатство в изключително огромен размер “.

При безапелационните заключения на тримата арбитри Комисията по академична нравственос намира, че е налице плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за развиване на университетския състав в Република България – проф. Росен Василев е показал за лични писания, които напълно или отчасти са написани и основани от другиго, без позоваване или цитиране в процедура по придобиване на научната степен „ лекар на техническите науки “, се споделя в отчета.
Професор

Професор Росен Василев става през 2016 година след конкурс, за който показва три теоретични разработки и пет публикации.

Пет от показаните писания са преписани от негови сътрудници в ТУ – Варна и от непознати създатели. " Преписвано е на 100% от писания на С. Стоянов и авторски колектив, от дисертации на С. Стоянов, на Т. Мечкарова и на Ивайло Неделчев ", написа в отчета. Техните писания са за интервала 2014-2015 година

Становищата на тримата арбитри още веднъж са единомислещи: в показаните за състезанието изявления " има взаимстване на текстове и приложения от творби на други откриватели без съответно цитиране ".

Единият рецензент твърди, че в хабилитационния труд глави втора, трета, четвърта, пета и седма са преписани от писания на проф. Х. Скулев, а глава шеста – от непознати създатели. Пет от показаните публикации са преписани от дисертацията на Св. Стоянов и други непознати създатели.

Изводът му е еднопосочен, че преписването е съвсем 100% и че е налице изрично плагиатство.

Вторият съдия също е безапелационен, че е налице плагиатство. Преписвано е от: книга на Уей Ша и С. Малинов, публикация на проф. Скулев и С. Малинов от 2005 година, дисертацията на Св. Стоянов от 2015 година, публикация от колектив от трима създатели от 2012 година, публикация от колектив от трима създатели от 2013 година, дисертацията на Т. Мечкарова от 2015 година, публикация на Т. Мечкаров от 2014 година, публикация от авторски колектив от трима души от 2014 година, както и от публикация от авторски колектив от четирима души. Преписвано е и от дисертацията на Ивайло Неделчев от 2015 година

Според арбитъра налице е 100% плагиатство.

Третият съдия е безапелационна като останалите арбитри.

Преписвано е от книгата на Уей Ша и С. Малинов, от дисертацията на С. Стоянов от 2015 година и обява на трима създатели от 2013 година, от дисертацията на Т. Мечкарова от 2015 година, от дисертацията на И. Неделчев от 2015 година От осем показани независими изявления пет са напълно преписани от непознати създатели и съгласно арбитъра изрично е налице плагиатство.Контраобвинения

Уличеният професор Росен Василев получава мненията на арбитрите на 19 октомври 2018 година и подава свое в отговор на 23 октомври. Твърди, че сътрудниците му не са задоволително способени, с цел да го ревизират. А също, че има спор на ползи. Арбитрите отхвърлят обвиняванията и застават зад мненията си.Комисията

При по този начин установените обстоятелства на тримата арбитри Комисията по академична нравственос е безапелационна: професор Росен Василев е " показал в състезанието за професор като лични изявления редица непознати писания, като техните създатели даже не са представени или посочени в библиографията. С дейностите си той несъмнено е направил плагиатство по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпореждания на ЗРАСРБ, съгласно който плагиатство е представянето за лични на писания, които напълно или отчасти са написани или основани от другиго, без позоваване или цитиране в процедура за заемане на академична служба ".

Тя отхвърля претенциите на професора към сътрудниците му.

Първата е, че шестимата проверявали го не са включени в регистъра на НАЦИД - това не е правилно, попадат с имената си, университетските си длъжности и наукометрични индикатори в регистъра, написа комисията.

Второто е, че те нямат научни степени и не са експерти в научната компетентност, в която са извършените състезания. То също е безпричинно. Петима от назначените арбитри са експерти в професионално направление „ Машинно инженерство “, в което професионално направление е и отбраната на дисертационния труд за придобиване на научната степен „ лекар на науките “ от страна на проф. Василев, написа комисията. В тази област са и две от публикациите, показани в процедурата за заемане на академичната служба „ професор “, в които се твърди съществуване на плагиатство. Шестият професор е експерт в професионално направление „ Електротехника, електроника и автоматика “, в което попадат три от публикациите, предмет на инспекция и в което е отбраната на професурата.

Той твърди още, че назначените арбитри са в спор на ползи с един от подалите сигнали, а комисията също твърди, че обвиняването е безпричинно.

" Съвместното присъединяване на част от назначените за арбитри лица с жалбоподателите в научни журита не е проявна форма на спор на ползи, доколкото от същото не могат да бъдат извлечени никакви данни за съществуване на „ частен интерес “ за назначените арбитри по смисъла на §1, т.3 от Допълнителните разпореждания на ЗРАСРБ. В мнението на проф. доктор Р.В. не се конкретизира каква полза от невеществен темперамент включително привилегия или почести, помощ, поддръжка или въздействие е налице е оказана от жалбоподателите на лицата, назначени за арбитри ", пишат членовете ѝ.

Проф. Василев твърди, че няма плагиатство и се базира на изговаряне на прокуратурата. По този мотив в отчета се споделя:

" Възражението, че е налице изговаряне на прокуратурата със мнение, че не е налице плагиатство в проверяваните процедури е безпричинно. Престъплението „ плагиатство “ по смисъла на член 173 от Наказателния кодекс не съответствува като в действителност състава и предпоставки с „ плагиатството “ по смисъла на §1, т.7 от Допълнителните разпореждания на ЗРАСРБ. Допълнително - закононарушението по член 173 е от частен темперамент и прокуратурата няма подготвеност в сходни производства ".

Професорът показва 26 документа: рецензии по двете процедури, заявления от някои от неговите рецензенти от двете научни журита, писма от Районна и Окръжна прокуратура – Варна, мнение на Ректорския съвет и на Комисията по академична нравственос в Технически университет – Варна.

За тях Комисията по академична нравственос към министъра на образованието написа:

" Същите нямат директно отношение към изложените в мненията на арбитрите изказвания за съществуване на плагиатство и съответните констатации, подкрепени с точни извадки от изцяло съответстващи текстове, таблици и фигури.

Независимо, че показаните от проф. дтн Р.В. материали нямат отношение всъщност към мненията на арбитрите, Комисията по академична нравственос обръща внимание, че проф. Л. Д. в своето писмо, показано с останалите заявления и писма декларира, че частични преписвания в действителност има при оформянето на 4 глави от докторската дисертация и че е проявена неоправдана немарливост при оформянето на труда. По смисъла на §1, т. 7 от ДР на ЗРАСРБ тази „ неоправдана немарливост “ е плагиатство.Дори в края на своето мнение проф. дтн Р.В. декларира, че е употребявал непознати писания в своите изявления, като някои е цитирал, други – не, защото е употребявал писания, писани от него в съавторство. Същевременно липсват всевъзможни данни за цитиране на участниците – съавтори от него в научната му продукция ".

При гласуването в комисията четирима са ЗА, един е ПРОТИВ оповестяването на плагиатство в трудовете. Докладът приключва по следния метод:

" С оглед на всичко изложено нагоре, Комисията по академична нравственос при Министъра на образованието и науката намира, че проф. дтн Р.В. при написването и отбраната на дисертационния си труд за отсъждане на научната степен „ лекар на науките “ и в показаните от него научни писания за присъединяване в състезанието за заемане на академичната служба „ професор “ е показал като лични писания на свои сътрудници от Техническия университет - Варна и от непознати създатели без съответното позоваване и цитиране – плагиатство по смисъла на §1, т.7 от Допълнителните разпореждания на ЗРАСРБ, с което е направил нарушаването по член 30, алинея 2, т. 3 от ЗРАСРБ ".

Комисията

Комисия по академична нравственос ръководи Венцислав Динчев(професор в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките с съществени научни проучвания в региона на античната и късноантичната археология и история на днешна България и на Балканите, участващ в научни журита и изпитни комисии). Четиримата ѝ членове са: някогашният министър на образованието проф. Николай Денков; проф. Веска Георгиева (Технически университет-София); проф. Радослав Радев (Медицински университет-Варна) и професорът по административно право и административен развой в Софийския университет Дончо Хрусанов.

Кой е Росен Василев

Росен Василев е определен за ректор на Техническия университет във Варна от 2015-а, поема поста на 1 юли същата година. Мандатът му трябваше да изтече през 2019 година

55-годишният Василев е приключил специалността " Електроснабдяване и електрообзавеждане " в същото висше учебно заведение през 1988 година Тогава то се споделя ВМЕИ-Варна. Същата година става помощник по теоретична електротехника, по-късно - старши и основен помощник.

Дисертационния си труд на тематика “Изследване и оптимизация на електроснабдителните системи на промишлени предприятия в режим на намалено натоварване ” пази през 2003 година, хабилитира се като доцент по измервателна електротехника три години по-късно. През 2011-а става заместник-ректор и като подобен дава отговор за акредитацията на ТУ-Варна.

Според уеб страницата на университета е създател на над 90 изявления и е член на НТС и IEEE.

Какво следва оттук насетне

Поправка в Закона за висшето обучение от тази пролет позволява на министъра на образованието да назначи длъжностен ректор при открито плагиатство. Той може да извършва управническата служба в продължение на шест месеца, до избора на нов ректор.

С назначението на длъжностен ректор мандатът на досегашния автоматизирано се приключва.

С акт на служебния ректор може да се отнеме научната степен, добита с помощта на плагиатство - т.е. лекар на науките.

Росен Василев може да се елементарни и с длъжността " професор ", в случай че бъде уволнен - т.е. в случай че бъде преустановен трудовият му контракт с университета. Това също е в пълномощията на ректора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР