За първи път в историята на България на територията на

...
За първи път в историята на България на територията на
Коментари Харесай

КРАСОТА: Розовото фламинго вече гнезди у нас

За първи път в историята на България на територията на страната е видяно гнездящо розово фламинго, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), представени от Нова телевизия. 

Според орнитолога Владимир Младенов в събота сутринта са били видяни група от над 600 възрастни фламинги.

" Първоначално помислихме, че мътят, само че на този стадий строят единствено гнезда. Наблюдаваме ги интензивно, те вършат опити да гнездят и на други местоположения. Все още нямаме 100-процентово гнездене.

Приемаме, че типът гнезди, сега, в който са снесли яйца. При този тип е обикновено да строят гнезда и след това да ги изоставят, в случай че преценяват, че средата не е задоволително добра ", изясни той.

По думите му в същото време се вижда и засилено човешко наличие в Атанасовското езеро.

" Това тормози птиците и им въздейства отрицателно, те са извънредно чувствителни към човешко наличие, няма да снесат на място, което може да бъде достигнато от човек. Това може да е една от аргументите за промяна на местоположения.

Атанасовското езеро е доста положително местообитание за тях, единствено безпокойството би ги стресирало, това е предпазена зона и влизането по дигите е неразрешено ", съобщи Младенов. И добави, че в случай че се стигне до мътене, инкубационният интервал е към 20 дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР