За първи път в историята на България мандатът на главния

...
За първи път в историята на България мандатът на главния
Коментари Харесай

След отстраняването на Иван Гешев: Какво следва?

За първи път в историята на България мандатът на основния прокурор е преустановен предварително. Това се случи, откакто президентът подписа указа за освобождението му.

До тук се стигна след 24 часово съвещание на Висш съдебен съвет. Знаете Иван Гешев  напусна съвещанието и изтегли и адвокатката си, а освобождението му стана с 16 на 4 гласа в негово неявяване, заради  ангажимент в Страсбург.

По-рано Висшият правосъден съвет в профил Гешев от поста на основен прокурор

Мотивът за отстраняването на Гешев беше уронване на престижа на правосъдната власт. bTV се свърза с Иван Гешев след подписването на указа на президента, само че той отхвърли коментар.

В последните 2 седмици Иван Гешев отсрочи два пъти свое послание към нацията, не се яви на чуване в правата комисия на националното заседание, откакто самичък го изиска

Комисията за имунитети ще излезе с решение до 18 юли, акцентира той

Висш съдебен съвет би трябвало да избере краткотрайно изпълняваш длъжността. Това може да е някой от зам.-главните прокурори или различен магистрат. Това би трябвало да се случи след гласоподаване във Висшия правосъден съвет.

След това би трябвало да започва процедура за правоприемник на Иван Гешев.

В Народно събрание към този момент се появиха мнения, че е добре първо да се избере нов Висш съдебен съвет, а и какъв брой от пълномощията на обвинител номер едно  би трябвало да бъдат орязани.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР